OMS: Omenirea se va confrunta cu o altă pandemie

De Oana Savin pe
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat, luni, că lumea se va confrunta cu o altă pandemie de gripă în mod inevitabil și trebuie să fie pregătită pentru potențialele efecte devastatoare.

Problema e când, nu dacă”, a subliniat OMS, descriind un plan global de luptă contra acestei boli virale și de anticipare a unei eventuale declanșări a unei pandemii de gripă.

Amenințarea unei pandemii de gripă este omniprezentă”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, citat de Știrile ProTV.

Trebuie să fim vigilenți și pregătiți – costul unui focar major de gripă îl va depăși cu mult pe cel al prevenirii”, a explicat el.

Cea mai recentă pandemie de gripă ce s-a răspândit în întreaga lume a fost cauzată de virusul H1N1, între 2009 și 2010.

Potrivit studiilor desfășurate în legătură cu această pandemie, cel puțin una din cinci persoane la nivel mondial a fost afectată în primul an, iar rata mortalității a fost de 0.02%.

Acum, experții mondiali în domeniul sănătății și OMS avertizează că riscul ca un virus gripal mai periculos să poată fi transmis la un moment dat de la animale la oameni, să sufere mutaţii şi să infecteze sute de mii de persoane.

Un miliard de oameni afectați anual

Aproximativ un miliard de oameni sunt infectați anual în timpul epidemiilor sezoniere. Dintre aceste cazuri de infecţii, circa 3 până la 5 milioane sunt cazuri grave, care provoacă între 290.000 şi 650.000 de decese asociate afecţiunilor respiratorii sezoniere.

OMS recomandă imunizarea anuală, în special a personalului din sistemul sanitar și a categoriilor vulnerabile, precum copiii, vârstnicii și persoanele cu afecțiuni preexistente.

De asemenea, OMS a pregătit un plan ce cuprinde măsuri de protejare a populațiilor de epidemiile anuale de gripă sezonieră și de pregătire în fața unei posibile pandemii.

Aceste două obiective sunt menite să îmbunătățească capacitățile de supraveghere și de reacție la nivel mondial. Astfel, guvernele trebuie să dezvolte un plan național pentru lupta contra gripei, precum și instrumente mai eficace pentru prevenirea, detectarea, controlul și tratarea acesteia.

Totodată se solicită vaccinuri și medicamente antivirale mai eficiente.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro