Nu te mira că nu ai trecut, încă, de 30 de ani, dar ai simptomele unei femei de 50 de ani: dureri de spate, de gât, de oase, tensiune arterială mare. Sedentarismul și alimentația nesănătoasă te fac să te simți cu câțiva ani mai bătrână. Vezi ce obiceiuri îți induc această stare.
Ai câte un aparat electric pentru orice activitate! Îți speli vesele în mașina de spălat vase, folosești robotul de bucătărie, când vrei să toci legume, îți faci cafeaua la filtru și mănânci mâncăruri semipreparate. Deși toate aceste descoperiri îți sunt de mare ajutor, te fac să lucrezi cu 30% mai puțin decât făceau mamele noastre, iar lipsa de efort te îmbătrânește. Studiile au arătat că femeile ard aproximativ 1.000 de calorii în timpul activităților zilnice din casă, așa că ești sigură că vrei să lași toată treaba pe seama mașinăriilor?
Nu știi care sunt alimentele de sezon
Degeaba știi ultimele tendințe în modă, dacă nu știi care sunt legumele și fructele de sezon. Nu te-ai întrebat niciodată de ce bunica ta a îmbătrânit atât de frumos, deși nu a avut la dispoziție produsele cosmetice pe care le ai tu? În vremea ei, nu existau alimente congelate sau atât de procesate și mânca ce se găsea în fiecare anotimp. Poate ți se pare învechit, dar fructele și legumele proaspete sunt mult mai bogate în vitamine, minerale și antioxidanți. Încearcă să alegi cât mai multe alimente de sezon și vei vedea o schimbare în aspectul tău.
Mergi la solar
Cancerul de piele este o problemă serioasă, iar solarul te expune la de 15 ori mai multe ultraviolete decât soarele. În plus, duce la apariția ridurilor, punctelor negre și îngroașă pielea. Renunță la bronz, mai ales că, la începutul secolului 20, pielea palidă era la modă, fiind un semn de bogăție.
Îți petreci ziua aplecată
Dacă stai toată ziua în fața laptop-ului, iar seara nu poți adormi fără să butonezi smartphone-ul, îți distrugi postura. Cercetătorii susțin că folosirea prelungită a acestor dispozitive electronice dau dureri de gât, brațe și mâini. În plus, cu cât trimiți mai multe mesaje într-o zi, cu atât mai intense sunt durerile resimțite. Specialiștii susțin că, atunci când stai cu gâtul aplecat în fața telefoanelor sau calculatoarelor, crești presiunea pe mușchi, cauzând oboseală, spasme musculare și dureri de cap. Fii mai atentă la postură și încearcă să stai cât mai dreaptă. Nu îți dă doar o atitudine elegantă, ci de ajută să respiri mai ușor și te face să arăți mai tânără. Ia pauze regulate, ridică-te în picioare și încearcă să îți îndrepți privirea înainte măcar pentru câteva minute pe oră.
Coversațiile reale, care au loc față în față, sunt mult mai benefice pentru sănătatea ta emoțională și fizică. Nervul vag, de exemplu, este nervul cranian cu cea mai extinsă distribuție în corp și controlează funcții cruciale, precum păstrarea bătăilor inimii în limite normale și digestia. Cercetările au arătat că nervul vag este, de asemenea, legat de alți nervi implicați în coordonarea privirii, a expresiilor feței și a reglării urechii la frecvența vocii umane, și se întărește prin interacțiunea umană. Cu cât mai puternic este nervul vag, cu atât mai bine funcționează sistemul cardiovascular, imunitar și nivelul de glucoză. Astfel, cu cât ai o viață socială mai activă, cu atât mai sănătos ești.
Lasă, deci, deoparte smartphone-ul, laptop-ul, televizorul și întâlnește-te cu oamenii față în față.