Oameni care şi-au amputat picioare sănătoase

De Erika Chivu pe

Simţinând că propriile picioare nu-i aparţin, un bărbat din SUA, şi-a dorit să-i fie amputate. În aceeaşi situaţie sunt şi alte persoane care vor să scape de un picior sau un braţ sănătos.

S-a automutilat pentru că nu-şi dorea picioare

Singur în maşina parcată, cu 50 de kilograme de gheaţă lângă el, Karl era gata să scape de cele două lucruri care îl deranjeau cel mai mult în viaţă: picioarele lui. Şi-a pus picioarele într-o găleată mare pe care a umplut-o treptat cu gheaţă şi a rămas aşa timp de şase ore, după care a condus maşina special modificată până la cel mai apropiat spital. În câteva zile, picioarele lui erau negre din cauza degerăturilor. O lună mai târziu, medicii au fost nevoiţi să i le amputeze.

Ceea ce pentru alţii ar fi o tragedie, pentru Karl a fost cea mai mare bucurie a vieţii. În momentul când s-a văzut fără picioare, bărbatul s-a simţit cu adevărat „întreg”, după cum a declarat acum cinci ani pentru ABC News.

Amputarea, scopul suprem

Cazul lui Karl e ciudat dar nu e singurul de acest gen. Există şi alţi oameni care ar vrea să-şi amputeze un picior sau o mână, deşi nu au nicio problemă de sănătate. Cel puţin nu o problemă fizică. Boala lor se numeste „tulburarea identităţii integrităţii corporale” (TIIC) şi se manifestă prin dorinţa de a avea un membru amputat, de a fi paralizat sau de a folosi proteze şi orteze. Cele mai ciudate rămân cazurile celor care se roagă de medici să le amputeze un membru perfect sănătos şi funcţional.

Cei care nu reuşesc să-i înduplece pe doctorii ajung să-şi provoace singuri răni care ar duce la amputare, aşa cum a făcut Karl. Totuşi, el este un caz fericit, dacă putem spune aşa pentru că a obţinut exact ce şi-a dorit. Lilly, care de asemenea ar vrea să scape de ambele picioare, a încercat aceeaşi metodă, cu gheaţă, dar fără succes. Ea nu a suportat durerea îndeajuns de mult şi a stat în gheaţă doar câteva ore. Rănile provocate au fost grave, dar nu suficiente pentru a-i fi amputate picioarele care au rămas la locul lor, dar cu sechele serioase.

Chirurgul care a amputat picioare sănătoase

Metoda cu picioarele ţinute în gheaţă este printre cele mai „curate”. Alţii s-au aşezat cu picioarele pe calea ferată, s-au tăiat singuri cu fierăstrăul sau chiar s-au împuşcat cu arme de calibru mare. Unii au reuşit ce şi-au propus, alţii nu, dar oricum s-au ales cu răni grave.  

Deşi majoritatea medicilor spun că nu este etic să amputezi un picior sănătos, în anii ’90, un chirurg a deci să împlinească dorinţa a doi bolnavi de TIIC, amputându-le câte un picior. La criticile primite el a avut un singur răspuns: cei cu TIIC sunt atât de obsedaţi încât sunt capabili să-şi taie singuri mâini sau picioare, deci e mai bine ca operaţia să aibă loc într-un spital.

De ce să renunţi la un picior sănătos?

Asta se întreabă toţi cei care aud de asemenea cazuri, inclusiv medicii psihiatri care nu ştiu nici ei prea multe despre TIIC. Dar ştiu că au de a face cu o boală neuro-psihiatrică, în care şi structura creierului are un cuvânt de spus. S-a observat că majoritatea bolnavilor sunt bărbaţi, iar membrele de care vor să scape sunt mai ales pe partea stângă a corpului.

Boala îşi are originile în copilărie. Lilly a povestit că de la cinci-şase ani, în jocurile ei se prefăcea că îi lipsesc picioarele şi ştia de pe atunci de unde ar vrea să le taie pe fiecare din ele – îşi dorea ca dreptul să fie cu doi centimetri mai lung decât stângul. Karl spune că dorinţa lui de a-şi amputa picioarele a apărut atunci când, copil fiind, se juca în casa unui vecin mutilat de poliomielită. Câţiva ani mai târziu a cunoscut un tânăr fără picioare pe care l-a invidiat din prima. Şi-a dorit să fie ca el şi a simţit că propriile picioare nu-i aparţin, că îi sunt străine şi trebuie să dispară.

Preferinţa sexuală pentru membre amputate

Cei care nu au curajul să se automutileze se mulţumesc să se prefacă. Ei îşi bandajează membrele, se deplasează în scaune cu rotile sau în cârje, fac poze astfel aşezaţi încât să pară că nu au un picior sau un braţ.

Pretender-ii – aşa se numesc cei care se prefac amputaţi – fac schimb de sfaturi şi trucuri în comunităţi online, iar pozele lor fac deliciul celor care suferă de acrotomofilie – preferinţa sexuală pentru persoanele cu membre amputate. Uneori, şi cei care doresc să-şi amputeze membrele au tot motive sexuale. În acest caz, boala se numeşte apotemnofilie.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro