Mirosul vaginului – ce e normal şi ce nu

De Erika Chivu pe

Vaginul are un miros natural discret care este perfect normal. Încercând să-l îndepărtezi cu produse parfumate, nu faci decât să distrugi echilibrul bacterian…
… al vaginului, ceea ce provoacă un miros mai puternic şi neplăcut.

Mirosul natural al unui vagin sănătos poate fi mai puternic sau mai slab în funcţie de organism şi de variaţiile hormonale ale ciclului menstrual. După unii medici, mirosul vaginului ar depinde şi de alimentaţie. În general, dacă igiena este corectă şi riguroasă, mirosul vaginal este discret şi nu deranjează.

Produsele parfumate fac mai mult rău decât bine

Produsele de igienă cu parfum (deodorante intime, geluri, etc.) pot îndepărta mirosul pe moment, însă datorită substanţelor conţinute ele pot să omoare bacteriile care „locuiesc” în vaginul sănătos, iar dezechilibrul care rezultă poate favoriza bacteriile sau ciupercile „rele”. Iar înmulţirea acestora schimbă în rău mirosul vaginal.

În ce priveşte absorbantele zilnice, acestea nu fac decât să reţină umezeala în interior, favorizând dezvoltarea bacteriilor şi a mirosului neplăcut.

Singura metodă sănătoasă de a elimina mirosul vaginului este igiena corectă, mai ales că uneori mirosul este dat şi de urină sau transpiraţia din zona genitală.
Află cum se face corect igiena intimă!

Ce înseamnă mirosul neplăcut al vaginului

Mirosul neplăcut, asemănător cu mirosul de peşte, poate fi semn al unei afecţiuni ginecologice, mai ales dacă este însoţit şi de alte simptome: scurgeri vaginale cu miros şi consistenţă schimbate, mâncărimi vaginale, senzaţie de arsură sau durere la nivelul vaginului şi vulvei.

Cea mai frecventă cauză a mirosului „de peşte” este vaginoza bacteriană – înmulţirea excesivă a anumitor bacterii prezente în vaginul sănătos. Vaginoza bacteriană, care nu este considerată boală cu transmitere sexuală, se manifestă şi prin secreţii alb-gri sau alb-gălbui, iar mirosul este mai puternic după contactul sexual.

Şi bolile cu transmitere sexuală –  gonoreea, chlamydia etc. – se manifestă printr-un miros urât al vaginului, la care se adaugă şi secreţiile anormale, durerile la urinare şi la contacul sexual, mâncărimile, iritaţiile vulvei.
Mai rar, mirosul vaginului este provocat de un obiect „uitat” înăuntru, de exemplu o bucată dintr-un tampon.  

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro