Merele reduc riscul apariției bolilor respiratorii și scad colesterolul

De Oana Savin pe
Merele sunt printre cele mai populare fructe nu doar pentru că sunt foarte gustoase, ci și datorită faptului că sunt extrem de sănătoase. Vechi de peste o mie de ani, mărul se trage din Asia Centrală, mai exact din sudul Kazahstanului, Kargazstan, Tadjikistan și provincia chineză Sindzyan. De la mărul sălbatic provin toate soiurile prezente astăzi.

Beneficiile consumului de mere

Reduc tulburările intestinale – Aceste fructe conțin o cantitate semnificativă de fibre solubile ce au capacitatea de a reduce tulburările intestinale precum diverticulita, hemoroizii și unele tipuri de cancer

Ajută la controlul nivelului de insulină prin eliberarea de zahăr lent în fluxul sanguin.

Citește și: Dieta cu mere. Slăbeşti 2,5 kg în 7 zile

Curăță și detoxifiază – Merele au capacitatea de a curăța și detoxifia, ajutând la eliminarea metalelor grele din organism precum mercurul și plumbul

Ajută la reducerea nivelului de colesterol – Secreția de insulină în sânge este diminuată datorită pectinei din mere

Reduce riscul apariției bolilor respiratorii – Dacă consumi cinci mere pe săptămână te poți feri de astm și bronșită

Utilizările medicinale ale mărului

Mărul are acțiune tonică, diuretică, uricolitică, depurativă, antiseptică, intestinală, laxativă. Este indicat în astenie, surmenaj, convalescență, graviditate, anemie, reumatism, gută, litiază urică, hepatită, colibaciloză, stări febrile, ulcer gastric, gastrite, insomnie, diabet și altele.

Semințele merelor conțin foarte mult iod, de aceea mărul se mănâncă cu tot cu semințe. 5 – 6 semințe de măr conține norma zilnică de iod.

Citește și: Top 6 cele mai sănătoase coji de fructe și legume

Soiuri de mere

În lume există peste 7.500 de soiuri de mere, iar în România există aproape 60 de soiuri de mere recunoscute oficial. Printre soiurile de mere din România se pot enumera:

Mărul Domnesc, originar din Moldova

Mărul Crețesc, originar din Oltenia și Muntenia

Mărul Pătul, originar de pe Valea Mureșului, cultivat îndeosebi în livezile din Transilvania. Este considerat cel mai bun soi autohton.

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro