Maşina decapotabilă dăunează auzului

De Erika Chivu pe

Să conduci o maşină decapotabilă este foarte la modă, dar îţi poate afecta grav auzul. Urechile tale sunt supuse unui nivel de zgomot egal cu cel emis de un picamer.
Când conduci o maşină decapotabilă timp mai multe ore pe zi, zgomotul motorului, al traficului şi al vântului, ar putea să-ţi efecteze auzul în mod permanent. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de medicii ORL din Marea Britanie şi citat de site-ul BBC News. Specialiştii au măsurat nivelul zgomotului din stânga şi din dreapta şoferului, la diferite viteze.

Între 80 şi 110 kilometri pe oră, zgomotul ajunge până la 90 de decibeli, în timp ce pragul maxim recomandat este de 85 de decibeli. Măsurătorile s-au făcut în afara orelor de vârf, ceea ce înseamnă că zgomotul este şi mai puternic într-un oraş foarte aglomerat.

Vestea bună este că zgomotul poate scădea până la 82 de decibeli, doar dacă ridici geamurile.

Efectele nocive pe care le are zgomotul puternic asupra urechii nu se observă imediat. Atunci când apar primele semne de hipoacuzie este deja prea târziu pentru a mai putea face ceva. Deşi poate fi uşor prevenită, hipoacuzia provocată de expunerea la zgomote puternice este des întâlnită, inclusiv la persoane tinere.

Prințul Louis împlinește un an. Ce fotografii au publicat Ducii de Cambridge

Prințul Louis împlinește un an. Ce fotografii au publicat Ducii de Cambridge