Apelul disperat al șefului DSP Arad: birocrația contribuie la mortalitatea COVID-19

De Unica.ro, pe

Șeful DSP Arad, Horea Timiș, subliniază că birocrația contribuie la faptul că România se află pe primul loc la mortalitatea COVID-19.

Horea Timiș a vorbit pe contul său de Facebook despre situația în care se află România în momentul de față, rugându-i pe cei care au boli cronice să stea acasă până când se termină valul patru, întrucât locurile la ATI sunt limitate.

„S-a eliberat un loc la ATI”, scrie el, citat de Digi24. „O familie se bucură, alta plânge… și tot așa… auzi la UPU, auzi în stație, auzi la TV, auzi pe stradă… sau pe cineva care întreabă… la fiecare oră… minut… un telefon… din județ… din alte județe… din țară. Pentru o tânără din ceva oraș au căutat aseară prin toate județele… are 24 de ani… au sunat si la noi și la alții… și alții sună…. și părinții sună…. toate spitalele au zeci de pacienți în așteptare… Singura soluție: vaccinați-vă, iar dacă aveți comorbidități… stați acasă până trece valul acesta crunt…nu vor fi curând locuri la ATI”.

Citește și: Angajații nevaccinați din sistemul de sănătate, public sau privat, obligați să se testeze pe banii lor

Citește și: Certificatul verde ar putea deveni obligatoriu și în magazine

Citește și: Ioana Ginghină, apostrofată pentru că poartă mască anti-COVID-19 în spațiile închise

Citește și: Colegiul Medicilor din București, strigăt de disperare către români: „Suntem la răscruce”

Mai mult, expertul atrage atenția asupra impactului psihologic pe care îl are pandemia asupra cadrelor medicale, menționând că este nevoie de crearea unui suport psihologic. „Alții ne vor acuza, alții ne vor lăuda”, spune Horea Timiș. „Colegii din UPU, ambulanțe, DSP și toate secțiile și spitalele covid văd niște situații ce nu vor rămâne fără o amprentă. Trebuie creat rapid un suport pshihologic și trebuie urgent legiferat acest aspect, asta dacă ne pasă. Dacă nu se intervine în susținerea cadrelor medicale acum, mai târziu nu o să le mai avem nici pe acestea”.

Șeful DSP Arad a explicat și de ce atât de mulți pacienți sunt ținuți în containere, după cum arată Mediafax: „Ținem pacienți în containere și prin ambulanțe, dar nu putem să îi ducem în clădirile de spitale vechi, pentru că nu sunt conforme autorizate ISU și DSP și alte instituții… nu facem lucrări de tras o țeavă de oxigen si curent decât dacă avem firme autorizate să tragă o țeavă avizată cu plan și studiu.. și cu multe dosare… apoi trebuie să facem selecție de ofertă… 30 de zile, achiziție în n acte reglementată… apoi recepție… apoi… hârtii… tone de hârtii… și justificări și ședințe și comisii”.

Din această perspectivă, concluzia lui Horea Timiș este că pe lângă „COVID, birocrația contribuie și ea la clasarea noastră pe primul loc la mortalitate în Europa”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!