Dr. Oana Cuzino este medic primar geriatru, doctor în științe medi cale și jurnalist. Ea publică informații și articole pe teme medicale pe siteul doc.ro. Prezintă zilnic emisiunea „Ce se întâmplă, doctore?“ la Pro TV.
„Treisărmăluțe,uncaltaboș,puținăpiftie, ofeliedecozonac,iarcasăalunecetoate bineparcămergeșiunpahardevin.”Cam așa s-ar descrie atmosfera veselă alături deceidragidinperioadasărbătorilor,perioadăcareseîntindepecelpuținosăptămână,întreCrăciunșipânădupăRevelion.Bucateletradiționale,chiardacăsunt apetisante,vinlapachetcuunaportdestul demaredegrăsimi.Iardeaicipânălaindigestie,arsurilastomac,balonare,dureride cap,dificultățideconcentraresauoboseală nuvafidecâtunpas.
Pericolulele excesului alimentar: tulburări ale sistemului digestiv
Una dintre sarcinile importante ale stomacului este de a secreta acid clorhidric pentru a începe digestia și pentru a distruge bacteriile pe măsură ce alimentele tranzitează sistemul digestiv.
Cu cât consumi mai multă mâncare, cu atâtproducimaimultacidclorhidric,care poaterefulaînesofag(tubulcareleagăfaringele de stomac). Mucoasa esofagianăse irită,iarturiștisăteconfrunțicuarsurila stomacsaueructații(râgâieli).
Dealtfel,meselecopioaseîncetinescdigestia, iar alimentele sunt procesate multmai greu. Acest lucru provoacă senzația debalonare,pecareoaiadeseadupăunexcesde mâncare.
Oaltăconsecințăaospețelorbogateîningrediente hipercalorice este senzația de somnolențădupămasă. Întimpceorganismulîncearcăsădigereîncărcăturaalimentară,acestavatrimitemaimultsângeîn tractulgastrointestinal.Astaînseamnăcăla creierajungemaipuținsânge,iartuveifi somnolent.
Dacă obișnuiești să consumi preparate bogateîncarbohidrațisauzahăr,creșteși niveluldezahărdinsânge. Înaceastăsituație,corpulelibereazăocantitateînexces de insulină. Printre funcțiile importante aleinsulineiesteșistocareaglucozeiînficatșimușchisubformădeglicogen.Când glucozaesteînexces,eanumaipoatefistocatăînficatsaumușchi,civafistocatăsub formădegrăsime.Adaugășialcoollaacest excescaloricșiprobabilcănuveireușisăte odihnești toatănoaptea.
Iardimineațateveitrezicuosenzațiede foame accentuată, deoarece pancreasullucreazăoresuplimentarepentruaprocesa toateacelealimenteșibăuturiconsumate în exces. Este posibil chiar să te confrunți și cu dureri de cap, dificultăți de concentrare sau oboseală.
Creșterea în greutate, un risc mare în preajma sărbătorilor
Deși este greu de crezut, răsfățul culinar în exces, an de an de sărbători, pentru mulți dintre noi reprezintă drumul pentru supraalimentarea de rutină, care provoacă modificări biologice în organism ce pot accentua pofta de mâncare și pot determina ca stomacul să trimită semnale mixte despre momentul în care este de fapt sătul.
Celulele adipoase produc leptină, un hormon care se leagă de receptorii din creier și care te anunță când ești sătul. Dacă mănânci în mod regulat mai mult decât are nevoie corpul tău, organismul va produce mai mult din acest hormon, deoarece nivelurile de leptină sunt direct legate de cantitatea de grăsime corporală pe care o are o persoană.
În astfel de cazuri, există riscul să dezvolți rezistență la leptină, ceea ce perturbă capacitatea creierului de a recunoaște când ești sătul, determinându-te să mănânci în exces și astfel să te îngrași.
Însă nu doar silueta noastră are de suferit de pe urma preparatelor culinare consumate în exces. Și bacteriile din tractul nostru digestiv sunt afectate când consumăm alimente excesiv de grase, de exemplu. Dacă un astfel de model de alimentație continuă, acest lucru ar putea duce la probleme pe termen lung, cum ar fi un intestin inflamat.
Parcă nu ne putem bucura așa cum se cuvine de sărbători dacă preparatele culinare nu ar fi însoțite și de un pahar de alcool. Impactul alcoolului asupra corpului tău începe din momentul în care iei prima înghițitură. În timp ce un pahar de vin roșu ocazional la cină nu este un motiv de îngrijorare, consumul de vin, de bere sau de băuturi spirtoase poate avea efecte grave asupra creierului, inimii, ficatului, pancreasului și sistemului imunitar.
Abuzul de alcool poate provoca inflamarea bruscă a pancreasului, inflamație cunoscută sub numele de pancreatită acută, care, în situații grave, poate pune viața în pericol. Ficatul este un organ care ajută la descompunerea și eliminarea substanțelor nocive din corp, inclusiv a alcoolului.
Consumul de alcool pe termen lung interferează cu acest proces. De asemenea, crește riscul de inflamație hepatică cronică și boli hepatice. Cicatrizarea cauzată de această inflamație este cunoscută sub numele de ciroză. Formarea țesutului cicatricial distruge ficatul. Pe măsură ce ficatul se deteriorează din ce în ce mai mult, este mai greu să elimini substanțele toxice din organism.
Consumul de alcool afectează și sistemul nervos central. Vorbirea neclară este unul dintre primele semne care arată că ai consumat o cantitate mult prea mare de licori bahice. Alcoolul poate reduce comunicarea dintre creier și corp. Acest lucru face mai dificilă coordonarea și este posibil chiar să ai și dificultăți de echilibru și să te confrunți cu senzația de amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor.
Cum să mănânci sănătos de Sărbători
Ca să eviți problemele digestive în această perioadă a anului, ține cont de câteva sfaturi:
Mănâncă des și puțin.
Asociază corect alimentele. Lângă friptură (bogată în proteine), ai grijă să ai o salată de crudități, și nu cartofi sau paste făinoase (alimente care conțin carbohidrați).
Hidratează-te corespunzător. Bea apă, ceaiuri, limonadă. Alcoolul are un puternic efect diuretic, favorizând astfel deshidratarea.
Respectă orele meselor principale. Chiar și de Sărbători, nu sări peste orele de masă, ci păstrează-le așa cum erai obișnuit. Dacă totuși te trezești mai târziu ca de obicei, consumă ceva lejer, dar în niciun caz nu sări peste prima masă a zilei.
Poți consuma la 1-2 ore după masa de prânz fructe care au în compoziție enzime ce ușurează digestia, precum ananas proaspăt sau kiwi.
Și ceaiurile neîndulcite, precum cele de ghimbir, de mușețel sau de mentă sunt o variantă la îndemână pentru ușurarea digestiei și pentru arderea grăsmilor.
Încearcă să nu combini prea multe feluri de mâncare gătită și să faci pauze mai lungi.
Consumă porții cât se poate de mici de alimente cu digestie dificilă (friptură, cozonac etc.) și porții cât mai generoase de fructe și legume – surse naturale de fibre, care ajută la digestia alimentelor bogate în grăsimi.
Între mese, consumă portocale, lămâi și grepfruit. Citricele sunt sărace în calorii și stimulează producția de bilă, facilitând digestia grăsimilor din alimentație.
Nu bea cafea în exces. Cofeina favorizează apariția arsurilor gastrice. Prin urmare, consumă o singură cafea, fie dimineața, fie la masa de prânz. Cu cât consumul de cafea e mai mare, cu atât crește riscul de arsuri și indigestie.
Mișcarea, o soluție împotriva kilogramelor în plus. Mișcarea este binevenită nu doar în această perioadă, ci pe tot parcursul anului, de cel puțin trei ori pe săptămână. Așadar încearcă să-ți menții rutina obișnuită cât mai mult posibil. Practicarea sporturilor de iarnă sau o plimbare în parc vor ajuta organismul să proceseze mâncarea mult mai eficient. Poți să-ți implici familia în jocuri active de interior, cum ar fi ping-pong. Chiar și câteva minute de mișcare pot spori nivelul de energie și îmbunătăți starea de spirit.
În această perioadă festivă, pacienții care știu că suferă de diabet, hipertensiune, boli cardiace, dislipidemie, gastrite, diskinezii biliare trebuie să acorde atenție meniului pe care-l vor avea pe masă. În caz contrar, se pot confrunta cu agravarea simptomelor.
De exemplu, în cazul unui bolnav cu hipertensiune arterială, excesul de sare poate genera puseuri de tensiune, pe când excesul de produse zaharoase poate favoriza creșteri ale glicemiei la diabetici. De altfel, în aceste zile de sărbătoare bolnavii cronici trebuie să-și continue tratamentul recomandat de medic și în niciun caz să nu consume alcool, lucru contraindicat în majoritatea acestor afecțiuni.