Efectele nocive ale sucurilor naturale

De Amelia Matei pe
Acum că au trecut sărbătorile de iarnă, multe dintre noi ne dorim să trecem la un stil de viață mai sănătos, din care să nu lipsească fructele și legumele. Iar cum fresh-urile și smoothie-urile promit să ne ofere vitaminele și cantitatea de antioxidanți de care avem nevoie, nu ezităm să facem adevărate cure cu astfel de bunătăți din fructe.

Riscăm însă să ne dăm peste cap organismul, avertizează medicii, care au arătat, într-un experiment difuzat de BBC, că, atunci când consumăm un smoothie, nivelul de antixodianți din organims crește atât de mult încât corpul nostru încetează să mai producă și el, antioxidanți naturali – acele substanțe chimice menite să protejeze organismul împotriva radicalilor liberi.

Despre radicalii liberi se știe că alterează ADN-ul și celelalte celule, ducând la boli ale vaselor de sânge, cancer, și, reducând, drept urmare, speranța de viață.

Citește și: Ce trebuie să mănânci ca să fii frumoasă și sănătoasă

Astfel, într-un pahar de 360 de mililitri, substanțele chimice care previn deteriorarea ceulelor ajung la numărul celor care sunt produse în mod natural, într-o zi, de organismul nostru. Pentru că asigurăm, din surse externe, cantitatea necesară de antioxidanți, corpul nostru ajunge astfel să stopeze producția de substanțe chimice, iar în momentul în care nu mai consumăm smoothie sau fresh-uri, încetăm să ne mai asigurăm și necesarul zilnic al acestor substanțe.

Pe lângă acest inconvenient, smoothie-urile și băuturile naturale, în general, conțin și foarte mult zahăr, ceea ce duce la îngrășare, un motiv în plus pentru care, avertizează experții, ar trebui să renunțăm la sucurile din fructe.

Vitamina C, spre exemplu, din sucurile naturale, reprezintă un antioxidant.

Citește și: Vitamina E ar putea favoriza cancerul

Un experiment realizat de către postul BBC, din Marea Britanie, a implicat 10 voluntari care au fost monitorizați după ce au băut 360 de mililitri de smoohtie. Li s-au făcut analize de sânge înainte de a consuma sucul natural, iar ulterior, sângele le-a mai fost analizat pe parcursul a încă 24 de ore. Așa cum era de așteptat, imediat după ce participanții la studiu au băut smoothie, nivelul de antioxidant din organism a crescut.

Însă la patru sau cinci ore, acesta a scăzut d rastic, și a revenit la normal după doar 24 de ore de la efectuarea experimentului.

Concluzia experților a fost aceea că antioxidanții din smoothie hrănesc organismul, care ajunge să lenevească, așa că sucurile din fructe, care promit creșterea nivelului acestor substanțe, nu fac decât opusul, adică să îl scadă.

Sursa; 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Andreea Antonescu a oferit mai multe detalii despre divorț

Andreea Antonescu a oferit mai multe detalii despre divorț