Hemoroizii – de ce apar şi cum îi tratezi

De Erika Chivu, pe

Până la jumătatea vieţii cel puţin una din două persoane are de a face cu această problemă jenantă, hemoroizii. Află totul despre cauzele şi tratamentul hemoroizilor!

Ce sunt hemoroizii

Aceste apariţii temute nu sunt decât nişte vase de sânge umflate şi imflamate în interiorul anusului – hemorizii interni – sau sub pielea din jurul anusului – hemoroizii externi.

Se formează din cauza unei presiuni crescute în interiorul anusului, presiune care se produce atunci când petreci mult timp pe toaletă sau când suferi de constipaţie şi trebuie să te forţezi pentru a avea scaun. Hemoroizii apar mai des la obezi, la femei însărcinate, dar şi la bătrâni. Sexul anal este un alt factor de risc.  

Ce simptome au hemoroizii

Simptomele hemoroizilor depind de localizarea lor. Adesea, cei interni se manifestă doar printr-o sângerare uşoară în timpul scaunului, sângele fiind de un roşu aprins. În cazuri mai grave, hemoroizii interni pot fi împinşi prin anus în timpul scaunului, caz în care apar dureri şi iritaţii.

Hemoroizii externi arată ca o umflătură localizată în jurul anusului, însoţită de dureri şi mâncărimi locale.

Tratamentul hemoroizilor

Cazurile grave necesită un tratament mai complex, care poate consta în ligaturarea cu benzi elastice sau coagularea cu lumină infraroşie, laser etc, tratamente disponibile şi în România.

Cazurile uşoare se pot trata cu unguente care calmează iritaţiile şi durerea sau pilule care întăresc venele. Uneori sunt necesare doar câteva măsuri menite să protejeze zona anală:

Hârtia igienică nu este cea mai fericită alegere în caz de hemoroizi. Mai indicate sunt şerveţelele umede cu condiţia să nu conţina alcool, parfum sau alte substanţe iritante.

– Zona anală trebuie spălată după fiecare scaun cu un produs ce nu conţine iritanţi, de pildă un săpun pentru bebeluşi sau un gel intim fără parfum.

– Constipaţia este cel mai mare duşman în timpul unei crize de hemoroizi. Consumă multe fibre şi apă pentru a o combate. De asemenea, sunt de evitat condimentele şi alcoolul. Dacă totuţi, eşti constipată, nu te forţa să ai scaun pentru că nu faci decât să înrăutăţeşti hemoroizii. Află cum se tratează constipaţia!
– Poziţia şezândă nu este cea mai corectă în timpul scaunului, iar dacă zăboveşti prea mult pe toaletă e cu atât mai rău. În general, evită să stai jos perioade de timp îndelungate.

– Durerile se pot calma cu medicamente uşoare (paracetamol, ibuprofen) sau cu comprese reci.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!