De ce tresari când eşti pe cale să adormi

De Erika Chivu, pe

Sigur cunoşti şi tu senzaţia: te aşezi în pat, eşti gata să adormi şi dintr-o dată te trezeşti brusc cu o senzaţie de cădere şi o tresărire care te sperie. Vezi mai multe despre acest fenomen şi explicaţiile lui!
Tresărirea care apare atunci când eşti pe cale să adormi se numeşte, în termeni ştiinţifici, „spasm hipnagogic”. De fapt, ceea ce percem noi ca o tresărire este un spasm muscular ce apare în starea hipnagogică, adică atunci când eşti în acea scurtă perioadă de tranziţie dintre veghe şi somn.
Spasmul poate să apară spontan, fără nicio cauză externă, sau poate fi provocat de un zgomot, aprinderea unei lumini, o atingere sau alţi factori. De cele mai multe ori, spasmul este însoţit de o senzaţie de cădere, dar la unii oameni tresărirea vine cu uşoare halucinaţii, de exemplu o lumină puternică sau un zgomot care nu există de fapt.
Spasmul hipnagogic este un fenomen des întâlnit pe care îl cunosc aproape toţi oamenii. Uneori se întâmplă şi în timpul nopţii, când dormi, fără să-ţi dai seama, pentru că nu e suficient de puternic să te trezească. La unii dintre noi apare mai des, la alţii mai rar.
Nu se ştie exact care e cauza spasmului hipnagogic, dar există mai multe teorii. Una din ele spune că acesta e un fenomen normal, un mic „rateu” al sistemuui nervos care devine „confuz” la tranzişia dintre veghe şi somn. O altă teorie explică spasmele nocturne prin prisma evoluţiei. Ar putea fi un reflex moştenit de la strămoşii noştri care dormeau în copaci. Atunci când adormim, creierul nostru confundă starea de relaxare musculară cu căderea dintr-un copac şi reacţionează rapid printr-o contracţie involuntară a muşchilor.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!