16 lucruri pe care nu le ştiai despre oasele tale

De Erika Chivu, pe Ultimul update Miercuri, 12 august 2020, 11:44

Acum câteva secole oamenii credeau că bărbaţii au un os în minus, cel din care a fost creată Eva. Desigur, se înşelau. Află şi alte 14 lucruri despre oase şi scheletul uman.
1. Oasele piciorului cresc mai repede decât orice alt os din corpul tău.

2. Cel mai tare şi mai lung os din corpul tău, femurul, reprezintă cam un sfert din înălţimea ta.

3. Cel mai mic os, scăriţa, este localizat la nivelul urechii, şi măsoară puţin peste 2,5 milimetri. În ciuda dimensiunii, scăriţa este esenţială pentru auz.

4. Gâtul tău este format din tot atâtea oase ca şi gâtul girafei, numai că în cazul ei vertebrele sunt mult mai lungi.

5. Faţa ta este compusă din 14 oase.

6. Cam jumătate din oasele tale sunt situate la nivelul mâinilor şi picioarelor. Fiecare picior este alcătuit din peste 20 de oase, iar la o singură mână ai 27 de oase.

7. Scheletul reprezintă aproximativ 20% din greutatea ta dacă eşti normoponderală.

8. Cu ceva timp în urmă se credea că bărbaţii au o coastă în minus, cea pe care Dumnezeu a luat-o de la Adam ca s-o creeze pe Eva. De fapt, atât femeile, cât şi bărbaţii, au 12 perechi de coaste.

9. Scheletul îndeplineşte mai multe funcţii de o importanţă vitală: protejează creierul şi organele interne, oferă susţinere corpului şi îi permite să se mişte.

10. O altă funcţie este îndeplinită de măduva osoasă, care produce celulele sângelui. Măduva reprezintă aproximativ 4% din greutatea unei persoane normoponderale.

11. Faţă de oasele văzute la muzeu, care seamănă mai degrabă cu nişte pietre, oasele tale sunt formate din ţesut viu, care se regenerează şi se reface dacă e cazul.

12. Cele mai tari oase din corp sunt femurul – care susţine greutatea trunchiului – şi osul temporal al craniului care protejează creierul.

13. Vindecarea unei fracturi durează în medie, şase săptămâni.

14. Osul cel mai frecvent fracturat la oameni este clavicula.

15. În ţările dezvoltate fiecare om suferă în medie două fracturi osoase în cursul vieţii.

16. Recordul pentru cele mai multe oase rupte îi aparţine faimosului motociclist american Evel Knievel. El şi-a fracturat printre altele, un femur, ambele braţe, toate coastele, craniul, coccisul, sternul, un şold, nasul şi coloana. Contrar aşteptărilor nu a reuşit să-şi rupă toate oasele.

Află şi 20 de lucruri pe care nu le ştiai despre inima ta!

Foto: Shutterstock

Descoperă cele mai interesante curiozitati despre lumea in care traim

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!