Cum tratezi corect o unghie infectată

De Sandra S., pe

Dacă ai purtat pantofi prea strâmți, ți-ai prins degetele în ceva sau pur și simplu unghiile tale au tendința să crească în carne, în orice situație există riscul să se infecteze. Iată cum o poți trata corect:
De cele mai multe ori unghiile se infectează când cresc în carne și cel mai des se întâmplă la unghiile de la picioare, din cauza pantofilor strâmți sau din cauza bacteriilor care rămân acolo dacă stai încălțată multe ore în fiecare zi. Cum se tratează corect o unghie infectată, atunci când nu poți ajunge imediat la medic:

Curăță unghia infectată

Ca să reduci cât mai mult durerea trebuie mai întâi să cureți unghia infectată foarte bine. Umple un lighean cu apă caldă în care torni una sau două linguri de săruri amare. Ține-ți degetul cu unghia sau tot piciorul (ori mâna, după caz) în lighean și ține-l acolo timp de 10-15 minute. După ce trece timpul de așteptare, usucă-ți partea corpului complet, cu un prosop curat sau cu tifon steril.

Ridică unghia infectată

Al doilea pas pe care trebuie să-l faci este să îți ridici atât cât poți unghia infectată – colțul încarnat. Poți face acest lucru ținând colțul unghiei cu degetul și apoi introducând o bucățică de vată sterilă sau ață dentară groasă (fără aromă și necerată), ca să ții vârful sus. Încearcă să nu folosești instrumente metalice atunci când tratezi o unghie infectată, pentru că ai putea înrăutăți problema (penseta nu este deloc o idee bună).

Unguent antiseptic pe unghia infectată

După ce ți-ai uscat zona complet și ai reușit să ridici unghia infectată, ar trebui s-o acoperi bine cu un unguent antiseptic. Mai departe, acoperă unghia cu un pansament steril ca să ții unguentul la locul lui și să nu intre alte bacterii.

Mergi la medic

Nicio infecție nu ar trebui tratată acasă, ci ar trebui să te vadă și un medic. După ce ai curățat locul și ai aplicat unguentul antiseptic, mergi la doctor pentru un tratament. Îți poate spune să mai aplici unguentul sau, dacă infecția este mai rea, îți poate prescrie antibiotice sau poți merge mai departe la secția de chirurgie, ca să ți se taie colțul unghiei încarnate. În orice caz, este important să mergi la medic atunci când ai o unghie infectată.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!