China, a doua țară care a anunțat aprobarea unui vaccin împotriva COVID-19

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 18 august 2020, 16:15
După ce Rusia a aprobat un vaccin împotriva COVID-19, China a anunțat brevetarea primului său vaccin împotriva bolii care a afectat o lume întreagă. 

La scurtă vreme după ce Rusia a anunțat că are primul vaccin anti-COVID, Sputnik-V, și pregătește deja primele mii de doze pentru a începe vaccinarea voluntară, un alt vaccin, denumit Ad5-nCOV, de data aceasta din China, a primit brevet. Vaccinul se află în faza III de testare și a început să fie utilizat de armata chineză după o descoperire a unui anticorp, la sfârșitul lunii iunie.

Citește online gratuit numărul de august al revistei Unica

Chinezii spun că vaccinul a arătat „un răspuns bun asupra şoarecilor şi rozătoarelor şi poate determina corpul să producă un puternic răspuns imunitar umoral şi celular în scurt timp”. Aceștia asigură că serul anti-COVID poate fi „produs în masă într-o perioadă scurtă de timp” şi că este „rapid şi uşor de preparat”. Siguranța şi eficienţa sa trebuie confirmate în faza a III-a, care se desfăşoară în străinătate.

Chiar dacă Rusia și China s-au grăbit să breveteze primele vaccinuri împotriva COVID-19, experți din întreaga lume pun la îndoială siguranța și eficiența acestora atâta vreme cât nu au trecut prin toate fazele de testare. Mai mulți, specialiștii se tem că lansarea pe piață a acestora ar putea avea efecte dezastruoase.

Citește și: Cât de periculos este vaccinul împotriva COVID-19 produs de Rusia. Ce spun experții

„Trebuie dovedită eficiența. S-ar putea să nu fie eficient și astfel persoanele să se vaccineze și să nu beneficieze de imunitate dorită. Considerând că ei sunt imunizați s-ar putea să nu mai respecte măsurile de protecție și să se îmbolnăvească. Pe de altă parte, multe medicamente au efecte adverse, iar acestea trebuie foarte bine studiate pentru a se face un bilanț foarte clar între beneficii și dezavantajele administrării ca nu cumva să ne trezim cu efecte adverse severe, cu o patologie care apoi este foarte greu de ținut sub control. În momentul în care se dovedește că vaccinul este și eficient și nu dă reacții adverse majore poate fi pus pe piață” a explicat pentru Digi24 Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!