Ce este oboseala suprarenală

De Diana Zagrean, pe
Glandele suprarenale au tot elul de funcții importante în organism și majoritatea oamenilor nici nu știu prea bine unde sunt ele localizate. Vezi cum identifici oboseala suprarenală și care sunt principalele simptome că ceva nu este în regulă cu aceste glande.

Ce este oboseala suprarenală

Termenul medical este folosit pentru a explica oboseala cauzată de o funcționare deficitară a glandelor suprarenale. Ele gestionează și produc o serie de hormoni, printre care și cei care fac corpul să reacționeze sau să se apere în caz de stres.

Cu alte cuvinte, oboseala suprarenală nu este efectiv o boală de sine stătătoare, ci o afecțiune a glandelor suprarenale care reacționează la hormonii stresului și la adrenalină, etc.

Cum stresul este diferit pentur fiecare și nu poate fi contorizat ca alte cauze ale unor boli, este foarte greu să determini ce cantitate de stres afectează o persoană într-atât încât să-i modifice secrețiile glandelor.

Simptomele oboselii suprarenale

Dacă te ridici greu din pat dimineața, te simți obosită indiferent cât de bine și cât de mult dormi, dacă ai impresia că în ultima vreme ai mintea încețoșată și că gândurile se mișcă greoi, poate că suferi de oboseală suprarenală.

Din păcate, aceste simptome sunt atât de comune și de generale, încât pot fi cauzate și de: somn insuficient, o dietă dezechilibrată, stres la locul de muncă sau acasă, depresie.

În plus, oboseala poate fi un semnal al multor alte afecțiuni, cum ar fi anemia, artrita, diabetul, sau chiar insuficiența cardiacă.

Boala Addison

Dacă glandele tale suprarenale sunt mai mult decât obosite și au fost atacate de propriul sistem imunitar, apare o boală reală și ușor de depistat, numită boala Addison.

Aceasta cauzează oboseală cronică și există analize care să determine dacă glandele tale suprarenale sunt doar obosite, sau bolnave de această afecțiune autoimună.

Alte simptome ale bolii Addison sunt: pete închise la culoare pe palme, genunchi, coate și degete, stare generală de slăbiciune, amețeli puternice când te ridic brusc de pe un scaun, lipsa menstruației.

Boala Addison este destul de rară și dacă ai probleme legate de un dezechilibru hormonal, este vorba mai degrabă despre diabet, tiroida bolnavă sau lipsa somnului suficient.

Sursa foto femeie obosită: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!