Ce este avortul spontan

De Amelia Matei pe
Avortul spontan reprezintă pierderea fetusului în primele 20 de săptămâni de sarcină. Află cum apare și cum îl previi.

Avortul spontan reprezinta una dintre cele mai comune complicații care apar la începutul sarcinii. Riscul de a suferi unul scade odată cu creșterea fetusului. Specialitii avertizează că aproximativ 50% dintre sarcini sunt întrerupte spontan, de multe ori înainte ca femeia să își dea seama că așteaptă un copil, potrivit webmd.com.

Simptomele avortului spontan

De cele mai multe ori, avortul spontan are loc în primele trei luni de sarcină, după această perioade apărând doar în cazuri rare. Când are loc, apar hemoragia, crampele abdominale și febra. Dacă ești însărcinată și te confrunți cu aceste simptome, trebuie să te adresezi de urgență medicului.

Cauzele avortului spontan

Nu se cunosc cauzele exacte ale avortului spontan. De cele mai multe ori, sunt provocate de anomalii cromozomiale ale copilului. Cromozomii sunt structuri minuscule în celule care conțin genele, iar faptul că își schimbă structura este un simplu accident și nu are legătură cu sănătatea mamei sau a tatălui, potrivit webmd.com.

Există factori de risc care duc la apariția avortului spontan. Infecții, expunerea la agenți toxici, problemele hormonale sau anomaliile uterului cresc riscul apariției acestei probleme. Fumatul, consumul de alcool sau folosirea drogurilor sau a anumitor medicamente poate, de asemenea, să provoace pierderea unei sarcini, de aceea este importanți să ai un stil de viață sănătos și să nu iei pastile fără prescrierea medicului când ești însărcinată.

Femeile care suferă de boli autoimune, au boli de rinichi, boli de inimă, diabet care nu poate fi controlat, boli de tiroidă sau cele care suferă de malnutriție sunt mai predispuse la avort spontan.

Pe măsură ce îmbătrânesc, femeile au un risc mai mare să piardă sarcina. Studiile au arătat că riscul apariției acestei probleme este între 12-15% la 20 de ani și crește la până la 25% în jurul vârstei de 40 de ani. Nu există dovezi care să arate că stresul sau activitatea sexuală duce la pierderea unei sarcini.

Ce trebuie să faci după un avort spontan

Dacă ai un avort spontan în primul trimestru de sarcină, este indicat să te odihnești cel puțin două zile. Nu ai voie să faci sex câtă vreme ai hemoragie. De altfel, medicii recomandă să eviți activitatea sexuală în primele două săptămâni. Nu folosi tampoane după o pierdere de sarcină și roagă-ți medicul să îți prescrie calmante pentru a scăpa de crampe. Câteva săptămâni nu ai voie să faci efort intens și să îți permiți să suferi. O ușoară depresie, schimbările de comportament, furia și anxietatea sunt normale după un astfel de eveniment. Dacă vrei să rămâi din nou însărcinată, discută cu medicul tău, pentru a ști ce trebuie să faci ca să eviți un alt avort spontan.

Sursa foto: 123rf.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

EXCLUSIV. Noi începuturi pentru Anna Lesko. Artista își renovează complet casa. VIDEO

EXCLUSIV. Noi începuturi pentru Anna Lesko. Artista își renovează complet casa. VIDEO