Care sunt formele ușoare de COVID-19, când te poți trata acasă

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 23 octombrie 2020, 17:13

Deoarece spitalele din România nu mai pot face față numărului mare de bolnavi de COVID-19,  pacienții asimptomatici sau cu forme ușoare ale bolii vor fi monitorizați și tratați de medicii de familie. Dar ce înseamnă “forme ușoare de COVID-19”? Șeful Clinicii de Infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timișoara, medicul Virgil Musta, a explicat care sunt simptomele ușoare și când trebuie să se prezinte bolnavul la spital.

Citeşte şi: Cum te tratezi acasă dacă ai o formă ușoară de COVID-19. Sfaturile medicului Virgil Musta

„Pacienții care au durere de gât, tuse care nu e intensă, scaune diareice, lipsa gustului, a mirosului, acestea sunt forme ușoare când pacienții pot rămâne acasă. Dacă au semne de infecție de căi respiratorii, lipsă de aer, tuse intensă, febră, acestea recomandă internarea sau prezentarea la evaluare pentru a se lua decizii de internare sau de rămânere la domiciliu, în funcție și de locurile în spital”, a spus Musta, la Digi24.

Potrivit medicului, dacă o persoană are simptome ușoare, dar persistente, atunci trebuie să meargă la spital.

„La acest virus, în cinci – șapte zile starea se înrăutățește, simptomele devin mai grave, iar atunci bolnavul trebuie să sune la 112 ca să se interneze. Dacă durează peste o săptămână este bine să se prezinte pentru evaluare pentru a analiza sindromul inflamator sau de coagulare și să primească recomandări. Evaluarea se face într-o singură zi, când se fac investigații biologice conform unui protocol, investigații imagistice. Pacientul poate fi trimis acasă sau, dacă se consideră că este cazul, să fie internat într-un spital nivel 1 sau spital suport. Acum, noi nu avem niciun loc, tot ce se prezintă pentru evaluare direcționăm spre spitalele suport”, a mai spus Virgil Musta, adăugând că și medicul de familie își poate da seama dacă pacientul are probleme grave respiratorii prin determinarea saturației oxigenului.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro