De ce ai buzele crăpate şi cum să le tratezi

De Erika Chivu, pe

Buzele uscate, crăpate şi dureroase sunt o problemă des întâlnită iarna. Află de ce ţi se întâmplă şi cum să le tratezi corect şi eficient.
Buzele crăpate – cheilită, în termeni medicali – sunt o problemă pe cât de frecventă pe atât de enervantă, mai ales că situaţia poate deveni atât de gravă încât buzele sângerează şi te dor când vorbeşti sau mesteci.

De ce îţi crapă buzele

Ca şi în cazul tenului, buzele uscate şi crăpate sunt deshidratate. Numai că pielea buzelor este diferită de a feţei fiind mult mai subţire şi lipsită glandele sebacee care menţin hidratarea tenului. Drept urmare, buzele se usucă mult mai repede decât restul feţei.  

Se întâmplă din cauza frigului, vântului dar şi din cauza aerului uscat. Iarna aerul e uscat şi afară, dar şi înăuntru, din cauza încălzirii artificiale.

Problema se înrăutăţeşte dacă eşti deshidratată, dacă respiri pe gură sau dacă foloseşti rujuri şi alte cosmetice agresive.

Când ai buzele uscate simţi nevoia să-ţi treci limba peste ele ca să le umezeşti. Deşi asta are un efect calmant pe moment, saliva se evaporă repede, lăsând buzele şi mai uscate.

Cum tratezi buzele uscate şi crăpate

Pentru început renunţă la balsamurile cosmetice care, din cauza ingredientelor pentru parfum şi culoare, îţi usucă şi mai tare buzele. Dacă ai buzele crăpate e mai bine să apelezi la un balsam medicinal, pe bază de ceară de albine, aloe vera, unt de shea, mentol, camfor.

Ce găseşti la farmacie

–    Carmex Stick, cu mentol, acid salicilic şi camfor 15 lei
–    Bioderma Autoderm, 25 lei
–    Blistex, cremă tratament pentru buze, 15 lei
–    Eucerin Acute Lip Balm, pentru buze extrem de uscate şi crăpate, 12 lei
–    La Roche Posay Ceralip, cremă reparatoare, 35 lei
–    Tis Farmaceutic Lipropol, balsam cu propolis, 5 lei

Aplică balsamul înainte să ieşi din casă, iar cât stai afară caută să-ţi acoperi gura cu un fular. Încearcă să respiri pe nas tot timpul şi evită să-ţi treci limba peste buze. Când stai în casă, foloseşte un umidificator sau măcar pune un vas cu apă pe calorifer.

Descoperă şi tratamente naturiste pentru buze crăpate şi uscate!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!