Alternative naturale la o ceaşcă de cafea

De Erika Chivu pe

N-o să vorbim despre ceai verde, guarana sau alte băuturi energizante, ci despre câteva metode simple care te ajută să te trezeşti fără a-ţi bombarda…
… corpul cu droguri mai mult sau mai puţin naturale.

Te trezeşti la 7:00, pleci spre birou o oră mai târziu şi te întorci la ora 19:00, după care te întâlneşti cu prietenii şi poate, dacă ai noroc, adormi pe la 2:00. Bineînţeles că eşti obosită toată ziua şi numai cafeaua sau energizantul te mai ţin în picioare. Dacă nu mai vrei să fii dependentă de cofeină există totuşi metode mai naturale de a alunga somnul.

Nu e vorba de substanţe stimulante ci de metode cu adevărat naturale, care te ajută să foloseşti biologia în favoarea ta.

Micul dejun şi o plimbare

Pe primul loc în topul metodelor anti-somn naturale se află bineînţeles un mic dejun energizant. Dacă eşti tentată să mănânci un croissant cu ciocolată sau o napolitană, ar trebui să ştii că acestea îţi dau energie pe termen scurt, însă când se duce efectul lor senzaţia de oboseală va fi şi mai mare. Mai bine mănâncă de dimineaţă nişte fructe, un iaurt plus un pumn de nuci sau alune.

Atât la micul dejun, cât şi pe parcursul zilei, ai grijă să nu mănânci mult deodată. Un stomac plin îţi accentuează senzaţia de oboseală. Mai bine ia mese mici şi dese – un iaurt, o banană, o pungă de alune.

Că eşti la birou sau acasă, ai grijă să stai într-o cameră bine luminată. Aşa cum era de aşteptat, lumina slabă sau întunericul îţi accentuează senzaţia de somn, pe când un bec puternic te face mai activă. De fapt, cea mai sănătoasă variantă este lumina naturală, deci dacă ai posibilitatea ridică jaluzelele şi lasă soarele să intre în camera ta.

Lumina naturală şi calculatorul

Sau ca să îmbini două metode la fel de eficiente, ieşi la o scurtă plimbare afară. În afară de lumina naturală, plimbarea îţi oferă şi posibilitatea de a face puţină mişcare. Iar când te mişti oboseala dispare ca prin farmec pentru că şi sângele se pune în mişcare, deci ţesuturile sunt mai bine oxigenate. Dacă ai posibilitatea, intercalează activităţile statice cu cele dinamice. Atunci când simţi că nu-ţi mai poţi ţine ochii deschişi ridică-te de pe scaun şi fă curat în birou sau într-un dulap.

Senzaţia de oboseală este şi mai mare dacă lucrezi la calculator, nu numai pentru că e o activitate statică, ci şi pentru că ecranul îţi oboseşte ochii, ceea ce te adoarme de-a dreptul. Ca să eviţi aşa ceva, ia pauze dese şi scurte în care să priveşti altceva decât ecranul calculatorului. De exemplu, uită-te un minut pe geam.

Sau, şi mai bine, stai de vorbă cu o colegă. Astfel nu numai că îţi odihneşti ochii dar ai şi ocazia să te trezeşti un pic. O conversaţie interesantă te poate scoate imediat din „amorţeala” fiindcă are efect stimulant asupra creierului.

Dacă se poate, fă-ţi timp pentru un pui de somn. Nu trebuie să dormi ore întregi, ci ajung 15-20 de minute ca să te simţi mult mai bine şi să treci mai uşor peste o zi solicitantă.

În final, nu uita că somnolenţa este normală dacă nu te odihneşti suficient, dar dacă dormi opt ore pe noapte şi tot ţi-e somn sau dacă senzaţia de oboseală se instalează brusc fără a fi făcut schimbări în modul tău de viaţă, atunci ar fi mai bine să te adresezi medicului.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro