Alexandru Rafila, despre evoluția pandemiei de COVID-19: „Vaccinul va opri răspândirea, dar boala va reizbucni”

De Unica.ro, pe
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, este de părere că virusul SARS-CoV-2 nu va dispărea prea curând, dar că un vaccin ar putea face pandemia mai ușor de controlat. 

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a afirmat că noul coronavirus nu va dispărea după al doilea val, nici în următorii ani și că va trebui să ne obișnuim să trăim cu el.

Citește online gratuit numărul de august al revistei Unica

Totodată, acesta este de părere că oamenii s-au relaxat mult prea devreme și că doar un vaccin ne-ar putea ajuta să ne întoarcem la o viață normală, chiar dacă vor mai apărea focare.

„Vaccinul va opri răspândirea, dar boala va reizbucni, vor apărea focare ici și colo”, dar vor putea fi controlate mult mai ușor, a declarat Alexandru Rafila pentru Digi24.

„Oamenii au înțeles că după starea de urgență se întorc la normal. Și s-au relaxat, și apoi au apărut acele creșteri de cazuri. Vaccinul ne va permite sa ne relaxăm comportamental”, a mai spus specialistul.

Ar dura 15 ani să ne imunizăm pe cale naturală

Alexandra Rafila a vorbit și despre soluția la care alte țări, precum Suedia, au apelat la începutul pandemiei de COVID-19 pentru oprirea răspândirii virusului, dar care s-a dovedit a fi periculoasă: imunizarea de turmă.

Medicul spune că până acum doar 2% și 2,5% din populația României a trecut prin boală, adică în jur de 500.000 de români. Asta ar înseamna că abia în 15 ani trei sferturi din populația României s-ar imuniza pe cale naturală.

Alexandru Rafila, despre noul an școlar: „Şcoala, într-un fel sau altul, trebuie să reînceapă”

Profesorul Rafila este de părere că evitarea totală a transmiterii virusului nu este posibilă, de aceea copiii ar trebui să meargă la școală, pentru că socializarea este un element important în dezvoltarea lor.

„Şcoala, într-un fel sau altul, trebuie să reînceapă. Trebuie să avem măcar speranţa unei activităţi în şcoală apropiată de normal, copiii au nevoie să interacţioneze unii cu alţii, să interacţioneze cu profesorii, cu învăţătorii, pentru că altfel prelungirea excesivă a acestui învăţământul la distanţă, online, şi unilateral, nu cred că este, pe termen mediu chiar, sustenabilă, pentru că copiii chiar cer să se întâlnească cu alţi copii, vor să interacţioneze, vor să se joace şi trebuie să găsim modalitatea… Trebuie să punem în balanţă, sigur, şi protecţia faţă de această infecţie, dar şi dezvoltarea lor normală, ca viitori membri ai societăţii, care se pot integra, care pot duce înainte această ţară şi cred că trebuie să reflectăm serios şi la acest aspect”, a spus el.

Specialistul a afirmat că măsurile de limitare a riscurilor, cum ar fi numărul mai mic de copii în clasă, distanțarea fizică, purtarea măștii, ar fi singura soluție și ar permite desfășurarea activităților într-un ritm cât mai normal.

Citește și: Alexandru Rafila, despre epidemia de COVID-19 din România: „Probabil că circa jumătate de milion de oameni din România au trecut deja prin boală”

„Aşa cum copiii răcesc, fac gripă, fac tot felul de infecţii, tot aşa se pot îmbolnăvi şi cu noul coronavirus. Problema este cum facem să minimalizăm acest risc, de fapt despre asta discutăm, şi dacă se întâmplă într-o clasă să apară un caz, cum facem ca restul şcolii să-şi continue activitatea în mod normal” a precizat acesta.

Alexandru Rafila a mai spus că măștile pentru copii trebuie să fie făcute pe dimensiunea feței lor și cât mai atractive.

„Alternative întotdeauna există… Sunt vizierele acelea, de exemplu, care cred că le-ar plăcea copiilor și ar putea fi folosite la un moment dat. Ar fi o chestiune atractivă pentru copii, așa cum personalizarea măștilor cred că ar fi foarte importantă. Pentru că un copil, știți cum este… O mască chirurgicală nu-i foarte rezistentă, că dacă tragi de două ori de ea se rupe. Și atunci dacă folosești măști textile, refolosibile, e foarte bine, dar trebuie să le personalizezi, să fie atrași de culorile sau de desenele măștii”, a explicat profesorul Rafila. 

Sursă foto: Hepta.ro

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!