1 iunie 2012: jucăriile pot fi periculoase pentru copii

De Erika Chivu pe

Înainte să-i iei copilului tău o jucărie de 1 iunie, asigură-te că aceasta este 100% sigură, verificând cu atenţie ambalajul şi obiectul în sine. Iată la ce trebuie să ai grijă.
În trecut, verificările ANPC au demonstrat că foarte multe jucării vândute în România nu respectă regulile generale de siguranţă. Astfel, în decembrie 2011, autorităţile au controlat 651 de agenţi economici, iar 513 dintre ei au fost găsiţi în neregulă. Cu siguranţă la un nou control, problemele ar fi la fel de mari, aşa că nu te baza pe onestitatea producătorilor sau vânzătorilor şi asigură-te că jucăriile pe care le cumperi sunt 100% sigure.
Iată la ce trebuie să fii atentă.
• Fiecare jucărie trebuie să aibă pe ambalaj marcajul de conformitate CE, semn că a fost produsă cu respectarea legilor în vigoare.
• Pe ambalaj trebuie menţionată clar grupa de vârstă căreia i se adresează sau cârta sub care nu este recomandat produsul respectiv. De exemplu: „Atenţie, nerecomandat copiilor sub 36 de luni”. Evită jucăriile care au asemenea recomandări.
• Indiferent cât de inteligent sau dezvoltat este copilul tău, respectă cu sfinţenie indicaţiile privind vârsta recomandată.
• Înainte ca jucăria să ajungă la copil, verifică părţile componente. Bucăţile mici de plastic se pot desprinde cu uşurinţă ducând la sufocare.
• Odată scoasă jucăria din ambalaj strânge toate pungile de plastic şi pune-le undeva unde copilul nu are acces.
• Ideal ar fi să cumperi jucăriile din magazine sau de la raioanele specializate, unde se eliberează factură sau bon.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro