Galliano viseaza ruseste

De Iulia, pe

Influentele costumelor populare si folclorice raman in topul preferintelor designerilor. Sezonul primavara-vara 2009 a fost dominat de printuri si decoratii etno, iar colectiile de toamna-iarna nu se …
… lasa mai prejos. O demonstreaza creatiile propuse de John Galliano la Paris pentru sezonul viitor! Daca primavara-vara a epuizat tendinte inspirate din costumele Vestului Salbatic, cele africane sau cele bazate pe culori nude ori pastel, Galliano indreapta privirile consumatorilor de moda catre Est, mutand capital modei la Moscova.

Nuantele apropiate de culoarea pielii au fost uitate deja, singurele tonuri neutre folosite de creator in aceasta colectie fiind griurile. In rest, accente de albastru cobalt si ultramarin si mai ales, rosu! Rosul pur care a „pictat” faimoasa Piata Rosie si acelasi rosu care coloreaza cu atata farmec Papusile Matryoshka.

Papusile rusesti cuceresc Vestul
Sa fi fost predecesorii sai care l-au inspirat pe Galliano? Oare pasiunea lui Paul Poiret pentru Baletul Rusesc sau cea a lui Coco Chanel pentru caftanele militaresti sovietice sa fie „vinovatii”? Indiferent care este raspunsul, designerul a uitat de stropul de flamenco pe care-l are in sange (nascut din in Gibraltar, din mama spaniola) si s-a indragostit iremediabil de Rusia. Cel putin pentru sezonul viitor…

Modelele au parut papusi Matryoshka invesmantate in fuste ample, ii populare si rochii pretios brodate. Tarinele ar fi fost invidioase, cuvantul cheie al colectiei fiind… pretiozitate.

Temperaturile cresc in Siberia
Croieli spectaculoase, broderii migaloase, cusaturi atent finisate, accesorii supradimensionate, gulere-sal imense, caftane cu brandemburguri si aplicatii military – Galliano a dat frau liber imaginatiei si n-a ezitat sa se foloseasca de toate datele folclorice specifice zonei. Machiaje accentuate, platforme imense din lemn, pene si blana si un decor ce lasa impresia unei porti catre alte vremuri au facut deliciul pasionatilor de moda si arta. Ludic din fire, designerul nu a uitat sa se joace si cu texturile, folosind cele mai spectaculoase contraste de materiale: mat/lucios si transparent/opac. Efectul? Sa spunem ca, daca rusoaicele s-ar imbraca astfel, barbatii n-ar mai avea nevoie de vodka pentru a se incalzi, chiar si in Siberia!

Citeste mai multe despre pasiunea creatorilor pentru folclor si curentul etno in moda, in revista Unica din iulie 2008!

Foto: Imaxtree.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!