Cum sa fii ascultator bun?

De Unica.ro, pe

Barfa, conversatia, discutiile cu prietenii se numara printre cele mai placute activitati pe …
Cum sa fii ascultator bun?Barfa, conversatia, discutiile cu prietenii se numara printre cele mai placute activitati pe care le derulam pe parcursul unei zile. Si cum comunicarea este atat de importanta, este bine sa luam aminte la cateva lucruri marunte, dar eficiente, care pot optimiza relatiile cu ceilalti, asa cum ne arata Tracey Cox, autoarea best-seller-ului, „Superflirt. Manual garantat de seductie”. In continuare, iti prezentam cateva tipsuri sugerate de celebra autoare (care se bazeaza inclusiv pe o pregatire temeinica in domeniul psihologiei).

– Lasa interlocutorul sa-si termine ideea. Cam toti avem obiceiul de „a lua vorba din gura celuilalt”, nelasandu-l sa-si termine ideea. Cam nepoliticos, nu? Este un gest pe care ar trebui sa-l controlam.

– Daca iti planifici mental o replica, in timp ce persoana cealalta iti vorbeste, nu uita lucrul acesta se vede. Privirea iti rataceste, nu se mai uita la cel din jur, iar sprancele se arcuiesc usor.

– Incurajeaza-ti interlocutorul sa-ti vorbeasca, dand din cap afirmativ. La acest gest, el va reactiona pozitiv. Daca, in schimb, vorbeste mult si te plictiseste, da mai mult si mai grabit din cap, pentru a-l grabi.

– Arata-i ca-l asculti, nu fi absenta, ca si cand te-ai gandi la altceva cand iti vorbeste. „Asculta nu numai cu urechile, ci si cu intregul corp. Arata-i ca asculti. Zambeste, crispeaza-te, fa ochii mari, apleaca-te in fata, muta-te pe marginea scaunului, incurajeaza-l si verbal cu un milion de „aha”-uri”. Un sfat din sus-numitul manual al seductiei pe care nu trebuie sa-l ignoram.

– Nu-ti cenzura gesturile: mainile unui vorbitor sunt rareori linistite. Ele confera expresivitate comunicarii si determina interlocutorul sa fie atent la ce spui. Desigur, sfatul nu se aplica gesturilor repetate care exprima nervozitate.

– Tipul din fata ta se fataie fara incetare? Isi incruciseaza picioarele, se balanseaza neincetat si pune un picior inaintea celuilalt? Inseamna ca este grabit si ca vrea sa plece. Un semnal ca trebuie sa spui repede ce ai de spus sau sa te … reorientezi.

Stiai ca …
Atunci cand cineva ne vorbeste, ii cautam privirea si privim acea persoana cam 75% din timp? Dar daca rolurile se inverseaza, nu mai simtim nevoia unui contact vizual atat de indelungat si ne uitam la interlocutor in jur de 35% din timp.

TEXT: Adina Branciulescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!