Tradiții legate de ouăle de Paște

De Amelia Matei, pe
Ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare, potrivit tradiției. Află de unde vine acest obicei și ce înseamnă.

1. Tradiția spune că ouăle de Paște ar trebui vopsite roșii, deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos. Legenda spune că Maica Domnului a mers să își plângă fiul răstignit pe cruce și a așezat un coș cu ouă la picioarele sale. Sângele lui Iisus a curs pe ouă și le-a înroșit, iar El le-a spus celor de față: „De acum inainte sa faceti si voi oua rosii si impestritate intru aducere aminte de rastignirea mea, dupa cum am facut si eu astazi”, potrivit crestinortodox.ro.

2. Ciocnitul ouălor simbolizează sacrificiul divinității și se face respectând anumite reguli. Persoana mai în vârstă ciocnește oul persoanei mai tinere, spunând „Hristo a înviat!” și i se răspunde cu ”Adevărat a înviat!”.

3. În unele zone ale țării, oamenii se spală în dimineața de Paște cu apă în care pun un ou roșu. Se spune că astfel vor fi frumoși și sănătoși tot anul.

4. Cojile de ou se păstrează și se pun pe câmp, la arat, pentru ca pământul să fie rodnic.

5. Ouăle de Paște pot fi consumate cel mult două săptămâni. Dacă ouăle nu au fost puse sub un jet de apă rece, pot fi mâncate chiar și o lună. De altfel, îți poți da seama dacă un ou este proaspăt sau ar fi mai bine să nu îl mai consumi. Dacă gălbenușul este în centrul oului, înseamnă că este proaspăt, dar dacă se află spre marginile albușului, înseamnă că este un pic mai vechi.

6. În unele zone, oamenii duc câteva ouă roșii la slujba de Înviere, pentru a fi sfințite de preot.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!