Ce trebuie să ştii despre sărbătoarea Sfântului Andrei

De Libertatea pentru femei pe

Sfântul Andrei este patronul spiritual al țării noastre, de pe meleaguri dobrogene, primul chemat între Apostoli. Iar de ziua lui, pe 30 noiembrie, întreaga lume creștină este în sărbătoare.
Ortodocși, romano-catolici, lutherani și anglicani laolaltă îl celebrează cu fastul cuvenit pe Sfântul Apostol Andrei, cel dintâi chemat, ocrotitorul României. Deși sărbătoarea este în Postul Crăciunului, importanța ei a determinat Biserica să le dea credincioșilor dezlegare la peşte, untdelemn şi vin. Dar, pe lângă însemnătatea ei religioasă, data de 30 noiembrie este în atenția celor necăsătoriți, aflați în căutarea ursitei. Iar magia nopții din ajunul zilei Sfântului Andrei s-a transmis din generație în generație.

Sfântul Andrei, o viață pentru Dumnezeu

Sfântul Andrei, Apostolul care l-a urmat pe Iisus întreaga viață, s-a sfârșit ca un adevărat martir întru credință. Despre el se știe că a fost pescar din Galileea, fiu al lui Iona, frate cu Simion Petru. Pe lângă pescuit, tânărul Andrei îi era ucenic lui Ioan Botezătorul, de la care a deprins tainele creştine şi dragostea pentru Iisus Hristos. Și a avut marele noroc de a-L întâlni pe Însuși Mântuitorul, devenindu-I mai târziu ucenic. Văzând minunile Sale, Andrei a propovăduit cuvântul Domnului, a asistat la Patimile Sale, L-a jelit la moartea Lui și s-a bucurat, întărindu-și credința, la Învierea Sa.
După Pogorârea Duhului Sfânt, Andrei și-a îndreptat pașii către ținuturile Dobrogei de azi, regiunea cuprinsă între Dunăre și Crimeea. Locul în care se presupune că și-ar fi petrecut o parte a vieții Sfântul Apostol Andrei este o peșteră, cunoscută azi drept Peștera Sfântului Andrei, aflată în apropierea localității Matei Corvin. Fiindcă încerca să răspândească învățăturile creștine, a avut multe de îndurat de-a lungul vieții. Și-a găsit sfârșitul în localitatea corinteană Patras, răstignit cu capul în jos pe o cruce în formă de X, simbol cunoscut și azi, purtându-i numele, utilizat pentru marcarea trecerilor la nivel cu calea ferată.

Noapte magică de Sfântul Andrei

Ajunul sărbătorii Sfântului Andrei este încărcat de magie. Pentru credincioși, e prilej de pelerinaj și închinăciune la moaștele de la Peștera Sfântului Andrei, unde se află o icoană făcătoare de minuni și o părticică din degetul Apostolului, la Catedrala Episcopală din Galaţi sau la parohia românească din Copen-haga, în Danemarca. Pe de altă parte, în popor se crede că în această noapte vin strigoii, așa că usturoiul este la loc de cinste. Se ung în semnul crucii cu usturoi ferestrele, ușile și porțile şi se agață funii de usturoi la grinzi. Fetele și flăcăii fac farmece pentru aflarea ursitei.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro