Tradiţii şi superstiţii de Anul Nou şi Sfântul Vasile

De Diana Sorescu, pe Ultimul update Vineri, 20 decembrie 2019, 15:47

Se zice că e bine să ai bani în buzunar în noaptea dintre ani şi că dorinţa pusă exact la ora 00:00 este magică. O multitudine de superstiţii, strânse laolaltă de Revelion şi de Sfântul Vasile.
Cu toţii avem diverse obiceiuri în noaptea ce separă anii, dar şi pe 1 ianuarie, când creştinii îl sărbătoresc cu mare evlavie pe Sfântul Vasile cel Mare, episcop de Cesareea.

Toate superstiţiile şi tradiţiile datează din străbuni, iar seminificaţiile lor sunt în mare parte legate de izgonirea forţelor malefice din vieţile noastre şi de atragerea prosperităţii, a sănătăţii şi dragostei.

Superstiţii de Anul Nou

Orologiul indică 23:55. Lumea entuziasmată se grăbeşte să admire spectacolul de artificii şi să celebreze alături de cei dragi venirea Anul Nou. Este momentul în care se declanşează frenezia superstiţiilor şi fiecare murmură dorinţe şi ia parte la ritualuri mărunte, aducătoare de noroc.

Iată câteva dintre cele mai populare tradiţii şi superstiţii ce se aplică la miezul nopţii, de Revelion:

–    Se spune că la ora 00:00 e bine să ţii în mână ceea ce îţi doreşti cel mai mult în anul ce vine: bani dacă vrei prosperitate, un pahar de băutură pentru 365 de zile de veselie, orice obiect ce ţine de locul de muncă visat, flori de vâsc dacă aspiri la marea dragoste
–    Bătrânii vorbesc că cei ce intră în noul an cu datorii, aşa o vor duce şi în continuare. Indicat este ca toate plăţile să fie făcute la timp, înainte ca gongul să bată miezul nopţii
–    Dacă petreci Revelionul alături de persoana iubită, trebuia neapărat ca la trecerea dintre ani să ciocniţi un pahar de şampanie, să vă sărutaţi pasional, iar femeia să poarte măcar o piesă vestimentară de culoare roşie. Aduce noroc!
–    Dacă eşti răcită de Revelion, ai mare grijă! Trebuie să te abţii să strănuţi pentru că, conform spuselor bătrânilor, asta ar aduce mare ghinion!
–    Se mai spune că la miezul nopţii este important să chiui, să râzi zgomotos, să faci gălăgie. Acest ritual va alunga spiritele rele ce vor să te urmărească în anul ce vine
–    Dacă spargi ceva în noaptea dintre ani, e semn rău, aşa că ţine-te departe de obiectele casante

Citeşte în pagina următoare superstiţiile de Sfantul Vasile

Vezi cele mai frumoase mesaje de Sfantul Vasile pe care le poți trimite sărbătoriților. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!