Femeile regizor, ignorate de juriul de la Cannes

De Nicoleta Galeteanu pe

Deloc lipsit de controverse, Festivalul Internaţional de Film de la Cannes se deschide şi în acest an cu diferende şi acţiuni de boicot. De această dată, femeile regizor…
 … au acuzat juriul de discriminare, nemulţumite că au fost complet ignorate din cea mai importantă competiţie a Festivalului. 
 
Niciuna dintre cele 18 pelicule selectate să concureze pentru prestigiosul Palme D’Or nu este regizată de o femeie, potrivit cotidianului britanic The Telegraph.  
    
Regizoarea britanică Ruth Torjussen s-a arătat surprinsă de decizia juriului din acest an, cu atât mai mult cu cât Cannes-ul are o istorie vastă privind includerea şi premierea femeilor cineaste de-a lungul timpului.   
      
Nu este suficient să constaţi că din cele 18 pelicule selectate, niciuna nu aparţine unei femei regizor. Este mai şocant decât faptul că Academia Americană de Film (Premiile Oscar n.r.) ignoră cu bună ştiinţă filmele realizate de femei, pentru că, până la urmă, a făcut dintotdeauna asta, în vreme ce Cannes-ul a inclus mereu regizoarele pe listele de nominalizări”, a declarat Torjussen pentru publicaţia britanică.    
 
În acest sens, Ruth Torjussen a lansat o petiţie pentru cei care vor să îşi exprime „consternarea cu privire la acestă decizie care suprimă prezenţa femeilor talentate de pe lista marelui Festival.   
 
Petiţia a fost semnată deja de peste 200 de persoane, inclusiv de Kate Cheeseman, câştigatoare a unui premiu Bafta, precum şi de realizatoarea Christine Molloy.  
 
Thierry Fremaux, directorul festivalului, nu a dorit să facă declaraţii, notează The Telegraph.  
 
La începutul acestui an, femeile au reuşit să se impună categoric la Hollywood atunci când Kathryn Bigelow a câştigat cele mai importante premii Oscar – pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor – cu filmul „The Hurt Locker.

Cu toate acestea, se pare că victoria unei femei nu este încă în trendul festivalurilor de film.

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

EXCLUSIV. Noi începuturi pentru Anna Lesko. Artista își renovează complet casa. VIDEO

EXCLUSIV. Noi începuturi pentru Anna Lesko. Artista își renovează complet casa. VIDEO