O adolescentă de 16 ani e nominalizată la premiul Nobel pentru pace

De Unica.ro pe

Greta Thunberg, o adolescentă de 16 ani din Suedia, este nominalizată la premiul Nobel pentru pace. Dacă va câștiga, ea va deveni cea mai tânără câștigătoare a unui premiu Nobel și o va detrona astfel pe Malala Yousafzai, activistă pentru educație, care a primit această distincție la 17 ani. 

Cine este Greta Thunberg

Greta Thunberg este o tânără activistă de mediu. În august 2018, ea a atras atenția presei suedeze după ce a lipsit trei săptămâni de la școală, pentru a protesta în fața Parlamentului. Dorința ei principală era ca guvernul să ia măsuri concrete legate de schimbările climatice. Din septembrie 2018, ea a protestat săptămânal, în fiecare zi de vineri. Ulterior, adolescenta a ajuns cunoscută și în presa internațională.

Pentru eforturile ei de a atrage atenția asupra schimbărilor climatice, dar și pentru că îi inspiră pe tinerii din întreaga lume, ea a fost nominalizată acum la premiul Nobel pentru pace. „Am nominalizat-o pe Greta pentru că schimbările climatice sunt o amenințare reală și uneori stau la baza conflictelor internaționale (…) Mișcarea pe care ea a declanșat-o este o contribuție importantă pentru pacea mondială”, a declarat un reprezentant Nobel, citat de mashable.com

Pe măsură ce cazul Gretei a început să fie menționat în presa internațională, fenomenul pornit de ea a luat amploare. Din ce în ce mai mulți tineri au ieșit în stadă pentru a protesta și pentru a atrage atenția guvernelor asupra problemelor de mediu.

Greta Thunberg mars pentru schimbarile climatice

Unii dintre ei au confecționat chiar și mascote imense, care seamănă cu Greta Thunberg. Până în prezent, 957 de grupuri de adolescenți și tineri, din 82 de țări, s-au alăturat cauzei susținute de Greta și au pornit în marșuri dedicate schimbărilor climatice.

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro