Dacă vă petreceţi Ziua Îndrăgostiţilor acasă, surprinde-ţi iubitul cu un desert savuros, preparat chiar de tine. Avem şase idei de dulciuri simple şi rapide, dar delicioase.
Reţeta de cheese cake cu fructe de padure
Ingrediente:
• 500 g brânza ricotta • 125 g zahar pudra • lingurita esenta vanilie • 2 oua • 260 g biscuiti sfaramiciosi • 160 g unt moale • sucul si coaja unei lamai • pentru servit: 300 g fructe de padure Preparare
1. Se sfarâma biscuitii si se transforma în tr-o pudra cât mai fina. Se topeste untul si se toarna peste pudra de biscuiti, apoi se omogenizeaza bine. 2. O forma de 24 cm se tapeteaza pe fund si pe pereti cu amestecul de unt si biscuiti, presand bine, dupa care se da la rece pentru 30 de minute. 3. Branza se mixeaza cu zaharul, vanilia, sucul si coaja de lamâie pâna ce se obtine un amestec fin. Se adauga ouale unul cate unul, amestecand dupa fiecare. 4. Se toarna amestecul în forma scoasa de la frigider si se coace 30-35 de minute. Se lasa apoi sa se raceasca si se da la rece pentru 3 ore. 5. Se serveste cu fructe de padure proaspete deasupra.
Turnuleţe parfumate
Ingrediente:
• Pentru aluat: 4 ouă, 120 g zahăr pudră, 120 g făină, un praf sare • Pentru umplutură: 500 g frişcă nebătută, 300 g zmeură • Pentru servit: zahăr pudră Preparare
1. Pentru aluat, albuşurile se bat spumă cu un praf de sare, iar gălbenuşurile se freacă cu zahărul până ce se albesc. Apoi, peste gălbenuşuri se pune făina şi, cu delicateţe, spuma de albuş.
2. În tava mare de cuptor, tapetată cu hârtie de copt, se toarnă aluatul şi se dă la copt pentru 12-15 minute. Se scoate pe un şervet umed şi se lasă la răcit.
3. Frişca se bate şi se amestecă bine cu 250 g de fructe uşor zdrobite. Din foaia de aluat se taie rondele cu paharul sau cu inelul metalic de bucătărie şi apoi se aşază alternativ o rondelă şi frişcă amestecată cu fructe.
4. Se dau la rece pentru două ore şi se servesc presărate cu zahăr pudră şi un bob de zmeură deasupra.
Ingrediente
• 10-12 piscoturi • 200 g ciocolata • 4 oua • 50 g zahar • 100 ml cafea neagra • Pentru servit: o lingura cacao cernuta Preparare
1. Se topeste ciocolata la bainmarie, iar galbenusurile se freaca bine cu zaharul. Dupa ce se topeste zaharul, crema cu galbenus se amesteca în ciocolata topita si racita.
2. Albusurile se bat spuma si se adauga in crema cu galbenus si ciocolata.
3. Intr-o forma cu pereti drepti, se asaza unul langa altul piscoturile trecute rapid prin cafea.
4. Se toarna amestecul cu oua si ciocolata, se scutura usor forma pentru ca toata crema sa se aseze si se da la rece pentru doua ore. Se scoate prin rasturnare. Se serveste presarata cu cacao.
Reteta de flan cu fructe
Ingrediente:
• 6 galbenusuri • un l lapte • 200 g zahar • 65 g amidon • lamâie • un baton scortisoara • 250 g fructe congelate Preparare
1. Laptele si zaharul se pun într-o oala cu coaja de lamâie si batonul de scor_isoara. Se amesteca bine cu o lingura de lemn si se lasa sa ajunga la punctul de fierbere, apoi se retrage de pe foc.
2. Amidonul si 50 ml lapte se amesteca, iar galbenusurile se pun în restul laptelui fiert si se a_aza din nou pe foc.
3. Se adauga amidonul desfacut cu lapte si se fierb aproximativ 5 minute, pâna se îngroasa.
4. În mai multe vase mici se pun fructele decongelate si scurse, se toarna crema fiarta si se lasa sa se raceasca. În momentul servirii se presara cu zahar care se topeste cu un aprinzator lung de aragaz.
Ingrediente:
• 200 g făină • 150 g zahăr pudră • 2 ouă • 120 g unt moale • un pahar mic iaurt • un plic praf de copt • 200 g afine spălate rapid • 3 linguri zahăr pentru fructe • sare
1. Afinele se pun într-un vas şi se presară cu zahăr. Se lasă aşa până la folosire.
2. Pentru aluat, ouăle şi zahărul pudră se freacă bine, se adaugă făina, praful de copt, sarea, iaurtul şi, la final, untul topit şi răcit. Se amestecă bine.
3. Se toarnă aluatul până la jumătatea formelor de brioşe, se pun fructele de afine şi se toarnă restul aluatului.
4. Se dau formele la copt pentru 20 de minute şi se verifică cu o scobitoare dacă s-au făcut.
5. Se servesc cu fructe de afine proaspete ca decor.
Reteta de crema caramel
Ingrediente:
• 500 ml lapte • lamaie • 225 g zahar • 3 oua • 2 galbenusuri • 2 linguri apa calda • pentru servit: 50 g migdale
1. Laptele si coaja rasa de lamâie se fierb si apoi laptele se strecoara. 2. Se mixeaza ouale, galbenusurile si 125 g zahar. Se toarna laptele peste aceasta crema de oua. 3. Restul de zahar impreuna cu sucul unei jumatati de lamaie si doua linguri de apa se fierb pana ce se obtine un sos caramel care se pune intr-o forma mare sau mai multe mici. 4. Se toarna crema de lapte si oua si se dau formele la cuptor, la bain-marie, 45 de minute. Se scoate din forma dupa ce s-a racit si se serveste cu migdale.