Gem de prune

De Diana Zagrean pe

Gemul de prune este un clasic al toamnei şi merită făcut an de an. Cine nu işi aminteşte cu drag de gemul de prune al bunicii, alături de o cană de lapte la micul dejun din copilărie? Reţeta este pentru circa 4 borcane medii, de 350 ml. Urmăriţi secţiunea de sfaturi practice pentru a vedea cum se pregătesc borcanele şi cum se încearcă gemul dacă e gata.
Ingrediente:

2 kilograme prune brumării (merg şi cele rotunde, mai roşii, dar nu sunt la fel de aromate)
Zeama de la o lămâie
1 kilogram zahăr (zahărul se pune în funcţie de cât de dulci sunt prunele, puteţi pune şi 2 kilograme, dacă vreţi un gem mai dulce)
Opţional: esenţă de vanilie, scorţişoară
Mod de preparare:
Prunele se spală, se curăţă de sâmburi şi se taie în sferturi. Mie imi place să le presar nişte zahăr peste ele şi să le las la înmuiat. Stfel, ele lasă zeamă şi fierb mai uşor. În funcţie de cât de dulce vă doriţi să fie gemul, puteţi folosi din zahărul deja cântărit sau să adăugaţi zahăr suplimentar.
Într-o cratiţă mare se pune la fiert la foc mic zahărul cu un pahar de apă. Lăsaţi să fiarbă cam 10 minute şi amestecaţi constant.
Adăugaţi prunele şi lăsaţi să fiarbă încet, amestecând din când în când. Când gemul s-a legat şi culoarea este potrivită (maroniu închis), adăugaţi eventualele arome şi mai daţi într-un clocot, amestecând mereu.
Turnaţi în borcane şi sterilizaţi gemul, conform indicaţiilor de la secţiunea sfaturi practice.
Gemul de prune este delicios în clătite şi colţunaşi de casă.
Poftă bună!
Foto: Shutterstock

Îți recomandăm și să încerci și cea mai bună rețetă de galuste cu prune

Poate vrei sa incerci si aceasta reteta de gem de prune

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro