DESERT de POST: Prăjitură cu portocale şi merişor în stil vegan

De Diana Zagrean pe

Postul Crăciunului nu înseamnă că trebuie să mâncăm numai cartofi şi fasole. În ziua de azi, putem ţine postul şi într-o variantă mai îngăduitoare. Iată o reţetă de prăjitură în stil vegan, cu portocale şi merişor, numai bună lângă ceai sau cafea şi este şi de post.
Ingrediente prăjitură:
100 grame margarină pentru gătit (sau alte alternative organice şi vegetale pentru unt)
¾ ceşti zahăr
¼ suc de mere neîndulcit
1 ceaşcă mică lapte de migdale (sau lapte de soia)
1 linguriţă extract de vanilie
1 linguriţă praf de copt
Un praf de sare
30 grame făină
2 linguriţe rase oţet alb de mere
1 ceaşcă merişor rehidratat
50 grame nuci sau alune tocate
1 lingură coajă rasă de portocală
Ingrediente glazură:
1 ceaşcă zahăr fin
3 linguri cremă de brânză vegetală
3 linguri margarină pentru gătit (sau alte alternative organice şi vegetale pentru unt)
Extract de vanilie
Mod de preparare:
Încălziţi cuptorul la 190 de grade şi ungeţi o tavă cu margarină şi pudraţi făină, ca să nu se lipească. Tapetaţi cu hârtie de copt unsă şi ea.
Amestecaţi într-un castron mare restul de margarină şi zahărul, apoi adăugaţi sucul de mere, laptele de soia şi vanilia. Într-un vas separat amestecaţi praful de copt, sarea şi făina. Încorporaţi încet amestecul de făină în aluat şi omogenizaţi aluatul. La final, adăugaţi oţetul şi merişorul, nucile din care opriţi o parte pentru ornat şi coaja de portocale.
Turnaţi aluatul în tava tapetată şi coaceţi timp de 25+30 de minute sau până trece testul cu scobitoarea (înţepaţi cu o scobitoare prăjitura şi daca aceasta iese curată, fără aluat pe ea, prăjitura este gata). Scoateţi prăjitura din cuptor şi lăsaţi aluatul să se răcească complet, timp în care preparaţi glazura.
Amestecaţi toate ingredientele pentru glazură într-un castron şi puteţi adăuga, după gust, puţină zeamă de la portocala rasă. Când prăjitura s-a răcit, întindeţi glazura peste ea şi presăraţi deasupra nuci tocate şi/ sau fructe, zahăr pudră, etc. Serviţi simple sau cu ceai, cafea.
Poftă bună!
 
 

O tânără de 18 ani, elevă la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, a murit de meningită

O tânără de 18 ani, elevă la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, a murit de meningită