Curiozităţi despre baclava

De Unica.ro pe

Baclavaua e un desert foarte dulce şi popular în locuri care erau, pe vremuri, sub dominaţia Imperiului Otoman, în Asia şi în zonele apropiate. Aşadar, poţi găsi baclava uşor în Turcia, …
în Balcani, în marea parte a lumii Arabei, Iran, Caucaz, Afghanistan şi Asia Centrală.

Istoria baclavalei nu e foarte bine documentată şi reţeta a fost atribuită multor popoare. Cel mai credibil e că baclavaua e de origina turcă, fiind preparată pentru primele dăţi la bucătăria imperială a Palatului Topkapi.

Alte teorii spun că baclavaua ar proveni din Asiria, datând până la vechea Mesopotamie şi că a fost menţionată într-o carte de bucate mesopotamă. De asemenea, o reţetă veche de baclava se găseşte într-o carte de bucate scrisă în 1330 sub dinastia Yuan.   

Variante locale

În Turcia, oraşul Gaziantep e faimos pentru baclavaua sa, deşi se pare că această reţetă a ajuns aici din Damasc abia în 1871. În 2008, turcii au patentat denumirea de „Antep Baklava”.

În Bosnia-Herţegovina, reţeta are foarte multe nuci şi miere. Bosniecii consuma baclava doar al ocazii speciale şi desertul e consumat des în timpul lunilor sfinte ale Ramadanului.

În Iran există o versiune mai uscată de baclava, care e tăiată în formă de romburi mai mici şi aromată cu apa de trandafiri.

În Afghanistan, baclavaua e tăiată în triunghiuri mici se e acoperită cu fistic pisat.

 

Iată şi o reţetă de baclava:

Timp de preparare:

60 minute (complexitate redusă)
Ingrediente:
600 g foetaj
100 g unt sau margarină
400 g nucă măcinată + 100 grame zahăr
250 g zahăr
200 g miere
1 cană cu apă
esenţă rom

coajă şi sucul de la o lămâie

Mod de preparare:

Se unge o tavă cu untul sau margarină, se pune o foaie de foetaj, se pune nucă amestecată cu 1oo g zahăr şi se pune cealaltă foaie de foetaj. Se tăie în bucăţele mici şi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 grade. Când baclavaua s-a rumenit se pune pe foc apa, zahărul, mierea, coaja şi zeama de lămâie. Când dau în clocot se toarnă peste baclava şi se mai lasă 5 minute la cuptor.
 
Se serveşte după ce s-a răcit foarte bine.

Foto: Shuttestock

Află şi alte 37.000 de reţete şi articole, numai pe Gustos.ro!

Curiozităţi despre baclava

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

EXCLUSIV. Noi începuturi pentru Anna Lesko. Artista își renovează complet casa. VIDEO

EXCLUSIV. Noi începuturi pentru Anna Lesko. Artista își renovează complet casa. VIDEO