Curiozităţi despre baclava

De Unica.ro pe

Baclavaua e un desert foarte dulce şi popular în locuri care erau, pe vremuri, sub dominaţia Imperiului Otoman, în Asia şi în zonele apropiate. Aşadar, poţi găsi baclava uşor în Turcia, …
în Balcani, în marea parte a lumii Arabei, Iran, Caucaz, Afghanistan şi Asia Centrală.

Istoria baclavalei nu e foarte bine documentată şi reţeta a fost atribuită multor popoare. Cel mai credibil e că baclavaua e de origina turcă, fiind preparată pentru primele dăţi la bucătăria imperială a Palatului Topkapi.

Alte teorii spun că baclavaua ar proveni din Asiria, datând până la vechea Mesopotamie şi că a fost menţionată într-o carte de bucate mesopotamă. De asemenea, o reţetă veche de baclava se găseşte într-o carte de bucate scrisă în 1330 sub dinastia Yuan.   

Variante locale

În Turcia, oraşul Gaziantep e faimos pentru baclavaua sa, deşi se pare că această reţetă a ajuns aici din Damasc abia în 1871. În 2008, turcii au patentat denumirea de „Antep Baklava”.

În Bosnia-Herţegovina, reţeta are foarte multe nuci şi miere. Bosniecii consuma baclava doar al ocazii speciale şi desertul e consumat des în timpul lunilor sfinte ale Ramadanului.

În Iran există o versiune mai uscată de baclava, care e tăiată în formă de romburi mai mici şi aromată cu apa de trandafiri.

În Afghanistan, baclavaua e tăiată în triunghiuri mici se e acoperită cu fistic pisat.

 

Iată şi o reţetă de baclava:

Timp de preparare:

60 minute (complexitate redusă)
Ingrediente:
600 g foetaj
100 g unt sau margarină
400 g nucă măcinată + 100 grame zahăr
250 g zahăr
200 g miere
1 cană cu apă
esenţă rom

coajă şi sucul de la o lămâie

Mod de preparare:

Se unge o tavă cu untul sau margarină, se pune o foaie de foetaj, se pune nucă amestecată cu 1oo g zahăr şi se pune cealaltă foaie de foetaj. Se tăie în bucăţele mici şi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 grade. Când baclavaua s-a rumenit se pune pe foc apa, zahărul, mierea, coaja şi zeama de lămâie. Când dau în clocot se toarnă peste baclava şi se mai lasă 5 minute la cuptor.
 
Se serveşte după ce s-a răcit foarte bine.

Foto: Shuttestock

Află şi alte 37.000 de reţete şi articole, numai pe Gustos.ro!

Curiozităţi despre baclava

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro