(P) Cum se curăță paltoanele și gecile de iarnă

De Unica.ro, pe

Dacă ați tot amânat curățarea paltonului sau a gecii de iarnă, sunteți departe de a fi singuri. Oamenii își fac griji că, dacă își pun hainele de iarnă în mașina de spălat, le vor strica. Și curățarea chimică este costisitoare. Dar, cu tehnica și detergentul corect, multe haine sunt perfect lavabile – iată cum.

Atenție: Înainte de a vă spăla haina de iarnă, verificați întotdeauna instrucțiunile de îngrijire de pe eticheta articolului de îmbrăcăminte. Nu sunteți sigur ce înseamnă toate simbolurile? Consultați un ghid rapid online despre cum să citiți o etichetă de îngrijire înainte de a începe.

Cum se curăță o haină de lână

Deși lâna este perfect lavabilă, multe paltoane dama din lână spun „doar curățat uscat” pe eticheta de îngrijire. Asta pentru că căptușeala și interfața – materialul structural cusut sau lipit între fețele interioare și exterioare ale hainei – s-ar putea să nu fie. Nu ignorați niciodată aceste instrucțiuni, pentru că haina iubită se va distorsiona și se va potrivi doar pentru coșul de reciclare a textilelor.

Dacă haina dvs. se dovedește a fi lavabilă, cel mai bun loc pentru a face acest lucru este în cadă. Dă-i căzii o curățare temeinică înainte de a adăuga detergent de lână și de a o umple cu apă călduță – nu folosiți niciodată apă fierbinte sau haina se va micșora. Așezați haina în apă, scufundând-o pentru a vă asigura că se îmbibă bine și lăsați-o câteva minute să absoarbă apa și să se relaxeze petele.

Scufundați-o de câteva ori și treceți-o ușor prin apă. Rezistați tentației de a freca o suprafață de alta. Când considerați că haina este curată, ridicați-o din apă și începeți de la umeri, mergând până la tiv, strângând ușor țesătura. Nu smulgeți apa din palton sau o veți distorsiona.

Pentru a vă usca haina, întindeți-o pe un prosop mare și înfășurați-o ca și cum ați face o rolă. Lăsați-o câteva minute, astfel încât prosopul să absoarbă cât mai multă apă din strat. Acum întindeți haina pe un prosop uscat și lăsați-o să se usuce într-un loc aerisit timp de două până la trei zile, întorcând-o ocazional. Nu agățați niciodată o haină de lână pe un umeraș, înainte de a fi complet uscată, altfel se va întinde și distorsiona. Și țineți-o departe de sursele de căldură sau se va micșora.

Cum se curăță un palton impermeabil

Riscul pe care vi-l asumați atunci când spălați la mașina un palton impermeabil este să eliminați cerurile și uleiurile care nu pot fi înlocuite, deci este vital să verificați eticheta înainte de a îl pune la spălat. Dacă haina nu este spălabilă la mașină, îi puteți oferi o curățare bună folosind o perie rigidă pentru a îndepărta murdăria, înainte de a o șterge bine cu o cârpă umedă.

Regula simplă pentru spălarea hainelor rezistente la apă, cum ar fi jachetele de câmp, este să citiți etichetele de îngrijire și să acționați în consecință. Rețineți că multe țesături rezistente la apă necesită un detergent specializat care curăță fără a compromite transpirabilitatea țesăturii sau eficacitatea acoperirii impermeabile a acesteia.

Fiți foarte atenți atunci când uscați jachetele de orice fel la uscător, dar mai ales impermeabilele dvs. de înaltă tehnologie, deoarece temperaturile ridicate pot topi țesătura și pot deteriora cusăturile sudate termic – urmați instrucțiunile sau riscați să le stricați.

Cum se curăță o jachetă din puf

Geaca luxoasă din puf sau matlasată și-a pierdut din amploare? Spălați-o și uscați-o și îi veți restabili în curând gloria de odinioară. Este important să căutați produsul de curățare corect pentru jachetă – puful autentic este ușor deteriorat și necesită un detergent de specialitate. Setați mașina de spălat pe o temperatură scăzută și optați pentru cel mai lung ciclu de centrifugare.

Nu puteți usca în mod corespunzător o jachetă de puf agățând-o pur și simplu. Penele durează prea mult să se usuce și vor ajunge să fie urât mirositoare și aglomerate. În schimb, selectați cea mai scăzută setare a căldurii uscătorului, până când jacheta dvs. este complet uscată. Puneți câteva bile de tenis curate în tambur cu jacheta pentru a ajuta la separarea pufului.

Sperăm că acesta este tot ceea ce aveți nevoie pentru a le oferi hainelor de iarnă o nouă viață. Dacă aveți dubii, duceți-le la o curățătorie chimică – mai bine să fiți în siguranță decât să vă pară rău.

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!