(P) Cum alegeți lenjeria de pat potrivită pentru dormitorul vostru?

De Unica.ro, pe

În același mod precum salteaua de pat, lenjeria de pat joacă un rol esențial  în confortul somnului dumneavoastră. Atunci când alegeți lenjeria de pat perfectă pentru dormitorul dumneavoastră trebuie să aveți în vedere anumite aspecte extrem de importante.

Tipul patului: 1 persoană / 2 persoană 

În momentul actual, există lenjerii de pat în dimensiuni multiple pentru a se potrivi perfect cu tipul de saltea pe care o dețineți. Astfel, există lenjerii de pat pentru o persoană și lenjerii de pat pentru două persoane. 

Lenjeriile de pat de 1 persoană sunt special create pentru saltelele single cu dimensiuni de 90 x 200 cm.

Lenjeriile de pat 2 persoane pentru saltele duble cu dimensiuni de 140 x 200 cm,  pentru saltelele king cu dimensiuni de 160 x 200 cm sau queen cu dimensiuni de 180 x 200 cm, sunt ideale pentru paturile matrimoniale.

Măsurați-vă bine salteaua înainte de a alege lenjeria de pat pentru a vedea ce dimensiuni trebuie să aibă lenjeria de pat astfel încât să se potrivească perfect cu salteaua.

Tipul cearceafului de pat: clasic sau cu elastic 

Cearșaful de pat este un element foarte important, deoarece, dacă nu se mulează bine pe saltea, atunci când dormiți acesta poate cădea de pe saltea ca urmare a frecării corpului de suprafața acestuia. În momentul actual există 2 tipuri de cearșafuri de pat: cearșaf clasic și cearșaf cu elastic. 

Cearșaful de pat clasic se așterne pe saltea, în timp ce marginile acestuia se bagă sub saltea sau între cadranul patului și saltea pentru o mai bună stabilitate. Nu sunt atât de stabile pe pat și, de cele mai multe ori, după fiecare somn, acestea trebuie să fie reașezate bine pe saltea. 

Cearșafurile de pat cu elastic sunt mult mai stabile, deoarece vin precum o husă a saltelei. După fiecare somn, nu este necesară rearanjarea cearșafului cu elastic pe saltea. Cu toate acestea, de multe ori acesta se vinde separat și nu se regăsește în cadrul seturilor de lenjerii de pat și nici nu prezintă un imprimeu identic cu cel al lenjeriei. Însă există și seturi de lenjerii de pat cu cearceaf cu elastic la prețuri accesibile.

Tipul fețelor de pernă 

Atunci când vorbim de tipul fețelor de perne ne referim la două aspecte importante: închidere și dimensiuni. 

Închiderea fețelor de pernă se poate face în trei moduri: prin nasturi, prin fermoar sau prin buzunar. 

Închiderea prin nasturi se realizează foarte facil și nu afectează spălarea feței de pernă. Cu toate acestea, trebuie să acordați atenție după fiecare spălare feței de pernă pentru a verifica rezistența nasturilor.

Închiderea prin fermoar oferă o bună stabilitate și o închidere perfectă. Trebuie avută o atenție deosebită deoarece există riscul de slăbire a fermoarului în timp ca urmare a spălărilor repetate. 

Închiderea prin buzunar este cea mai simplă metodă deoarece nu există dispozitive de închidere, ci doar croială specifică ce permite o bună păstrare a pernei în interiorul feței de pernă prin buzunarul realizat. Dezavantajul îl reprezintă dificultatea în introducerea pernei la anumite modele.

Dimensiunile fețelor de pernă pentru dormit diferă foarte mult, dar se regăsesc în special două forme principale: pătrat sau dreptunghi. 

Fețele de pernă pătrate au dimensiuni de minimum 70 x 70 cm. 

Fețele de pernă dreptunghiulare au dimensiuni de minimum 50 x 70 cm. 

Este necesar să vă măsurați pernele pe care dormiți pentru ca fețele de pernă să se potrivească perfect cu acestea.

Material – bumbac finet, satinat, damasc 

Există lenjerii de pat din fibre sintetice și fibre naturale sau o încrucișare de fibre naturale cu fibre sintetice. În timp ce ați putea îmbrățișa un mix de fibre, nu este niciodată indicat să achiziționați lenjerii de pat realizate exclusiv din fibre sintetice, deoarece nu vă lasă pielea să respire și astfel nu o să aveți parte de un somn odihnitor. 

Unele dintre cele mai recomandate fibre naturale atunci când vine vorba de lenjeriile de pat sunt: bumbacul, mătasea, inul.

Astăzi, cea mai mare popularitate pe piață o are bumbacul. Acesta, în funcție de numărul de fibre și de modul de procesare a luat mai multe forme și denumiri. Astfel, cele mai vizate lenjerii de pat sunt create din: bumbac finet, bumbac satinat și bumbac damasc.

Bumbacul finet este o combinație de fibre naturale, bumbac, cu fibre sintetice – poliester și nu numai. Este o combinație perfectă, deoarece bumbacul ajută la aerisirea pielii și la transferul de aer, pe când fibrele sintetice păstrează mai bine căldura, astfel încât să nu se creeze acel efect de seră. Lenjeriile de pat din finet sunt recomandate pentru perioadele răcoroase. 

Bumbacul satinat este în realitate un bumbac 100 % natural care, prin modul de procesare a fibrelor, a primit acel luciu specific. Lenjeriile de pat din bumbac satinat sunt recomandate dormitoarelor elegante datorită aspectului lor luxuriant.

Bumbacul damasc cunoscut și ca bumbac egiptean este bumbacul cu cel mai înalt grad de calitate datorită fibrelor sale lungi. Lenjeriile de pat din bumbac damasc le veți găsi la un preț mai mare, fiind lenjerii de pat premium.

Preț 

La fel ca în oricare altă achiziție, prețul este extrem de important pentru fiecare cumpărător în parte. În funcție de tipul de material, prețul unei lenjerii de pat poate pleca de la 100 de lei până la o sumă astronomică. Dacă nu doriți să cheltuiți o avere pe lenjeriile de pat, dar doriți totuși o calitate înaltă, magazinul Pufulino.ro vă așteaptă cu zeci de modele de lenjerii de pat la super reduceri și cu o calitate înaltă.