(P) Cizmele din piele – printre cele mai populare articole de încălțăminte pentru femei

De Unica.ro, pe

De-a lungul timpului hainele și modele s-au schimbat, dar sunt câteva articole vestimentare ce au rămas o prezență constantă în garderoba doamnelor. Printre acestea se numără diverse modele de cizme de piele, adevărate piese iconice pentru moda feminină. 

Iată câteva detalii despre un fel de încălțăminte care a debutat ca apărare împotriva frigului și a ajuns după sute de ani să reprezinte un adevărat mod de exprimare a personalității unei femei și un element esențial în realizarea unei ținute cool, șic, rock, sport, casual, business, elegantă, country sau military.

Cizmele – o istorie îndelungată

Primele modele de cizme au apărut în antichitate și erau realizate din piei și blănuri de animale, fiind destinate protecției termice în anotimpul rece. În Evul Mediu modelele s-au diversificat și au apărut cizme din materiale nobile, pe care bărbații le purtau la călărie și la vânătoare.

Cizmele de damă erau decorate cu dantelă și elemente îmblănite și erau ceva mai joase, nu până la genunchi ca în cazul celor masculine. Ulterior s-a consacrat moda cizmelor de piele întoarsă moale, pe care se aplicau decorațiuni sofisticate.

În secolul al XVIII-lea cizmele au fost utilizate mai mult de muncitori și soldați, iar nobilimea le purta doar pe cele lungi, de călărie. De-abia o sută de ani mai târziu moda feminină a relansat cizmele de piele gen botine, care au avut un succes mondial.

Secolul XX a consacrat libertatea de purtare a cizmelor în orice combinații, texturi și ținute, așa că au apărut cizme din materiale textile și elastice, cizme de piele fără toc, cizme de cowboy, cu franjuri, go-go, hippie, cizme cu platformă, cu toc înalt sau ortopedic  ori cizme punk, foarte înalte și cu fermoare până spre genunchi.

De ce preferă femeile cizmele din piele

Multe s-au schimbat în timpuri și mode, dar un lucru a rămas constant: preferința pentru cizme piele de damă. Acest material a rămas o garanție a calității și rezistenței unei perechi de încălțăminte, o dovadă de stil și un detaliu șic potrivit pentru o ținută reușită. Ca să nu mai vorbim despre mulțumirea și bucuria pe care le simte orice femeie când pășește pe stradă cu o pereche de cizme de piele moale, cu un calapod bine croit, în care se simte ca o prințesă și în același timp ca o amazoană gata să cucerească întreg orașul cu farmecul și siguranța ei de sine.

Sunt disponibile zeci de materiale pentru cizme de damă, dar pielea este cel mai rezistent dintre ele. Își păstrează aspectul multă vreme și, dacă sunt îngrijite corespunzător, pot fi purtate ani la rând, mai ales că nu se demodează niciodată, fiind una dintre acele piese vestimentare evergreen care își păstrează farmecul în ținute avangardiste, casual sau retro.

Când se poartă cizme de piele

Au trecut vremurile în care cizmele se purtau doar în anotimpul rece și ploios. În prezent cizme de damă se regăsesc și în ținute de primăvară, alături de pardesie ușoare și rochii înflorate. Diverse modele de cizme de piele întoarsă sunt prezente și în bagajul pentru vacanța de vară sau în garderoba de toamnă, în combinație cu o geacă moto.

Până și moda business casual a integrat diverse modele de cizme de damă, datorită comodității și versatilității acestor piese clasice de încălțăminte. Cizmele cu toc sunt considerate la fel de elegante ca pantofii stiletto. Faptul că subțiază piciorul, creează senzația de suplețe și conferă o alură elegantă reprezintă argumente în plus pentru includerea cizmelor în ținute sofisticate de zi și de seară.

Deși au fost inițial încălțări masculine, de-a lungul timpului au apărut cizme de damă cu diverse utilizări, astfel încât, dincolo de comoditate și confort, aceste piese vestimentare au devenit atuuri ale femeilor puternice, independente și stilate.