Cel mai mare canal românesc de desen și animație: interviu cu Nicu Mihai

De Unica.ro, pe

Din rândul artiștilor digitali locali, Nicu Mihai se evidențiază prin canalul său de YouTube unde, de aproape 7 ani, îmbină talentul cu pasiunea pentru desen și tehnologie ca să creeze clipuri despre artă, desen și animație, toate prezentate într-un stil inconfundabil care îmbină, în mod natural, vloggingul cu educaționalul. Câteva dintre creațiile sale digitale le postează și pe contul de Instagram, un loc unde nu obișnuiește să scrie mereu cu diacritice pentru a părea profesionist, cum chiar el recunoaște în glumă că face pe YouTube.

Nicu și-a descoperit, aproape întâmplător, pasiunea imensă pentru animație, în momentul în care a combinat alte pasiuni ale sale – desenul pe hârtie cu tehnologia digitală – și a aflat cu surprindere că poate exprima mult mai clar și complet ideile în mediul online, animația fiind soluția la îndemână pentru rezolvarea rapidă a problemelor anterioare, iar formatul pe care îl adoptă cel mai des este cel prin care prezintă cu umor procesul de desenare, așa că așteaptă-te să găsești pe canalul său clipuri care îți arată cum să desenezi cu un creion minuscul, cu unul care trebuie ținut cu ambele mâini sau cum să pictezi cu ketchup și în acuarelă.

Nicu poate fi catalogat ca un artist digital complet pentru că, în afară de desen și animație, face parte și dintr-un band de muzică, You Arrive. Cele 24 de ore din zi nu îi sunt suficiente pentru a posta zi de zi clipuri pe YouTube, din cauza volumului enorm de muncă ce se întinde deseori pe mai multe zile. Din acest motiv, Nicu își ține conectați urmăritorii cu multe story-uri și postări pe contul de Instagram, un loc unde flirtează și cu fotografia, o altă pasiune demnă de un artist digital.

Pe viitorii artiști, Nicu Mihai îi sfătuiește, din experiență, să nu se descurajeze de la început, ci să aibă răbdare, pentru că au în față o cursă de anduranță, iar, la primele încercări, fără îndoială, nu o sa le iasă totul așa cum și-au închipuit și asta este chiar OK, pentru că trebuie să începi cu lucruri mai urâte ca să poți face, ulterior, lucruri cu care să te mândrești.

Cum te-ai prezenta cuiva care nu a auzit încă de tine?

Sunt Nicu, pe net lumea mă știe ca Nicu Mihai sau „ăla care desenează” și am, probabil, cel mai mare canal de artă, desen și animație de pe YouTube-ul românesc, care îmi și poartă numele. La bază sunt artist și designer grafic, ilustrator, animator 2D și alte cuvinte pompoase, dar activitatea mea principală, în momentul acesta, este crearea de conținut video pentru canalul meu, bazat pe aptitudinile mele. De la o vreme sunt și co-vocalist, chitarist și producător în proiectul muzical You Arrive.

Cât de importantă este tehnologia pe care o folosești atunci când faci animație sau desenezi?

Toată activitatea mea are multă implicare tehnologică, și cumva depinde de performanțele device-urilor pe care le folosesc. Adică nu pot să animez eficient dacă placa video nu mă duce, nu pot să aleg culorile potrivite în desene dacă ecranul nu e calitativ, nu pot să montez clipurile pentru canal dacă programele se tot blochează, și implicit… nu prea pot să fac nimic fără un computer performant.

Cel mai mare canal românesc de desen și animație: interviu cu Nicu Mihai

Ce calculator folosești acum și ce apreciezi cel mai mult la el?

Recent, discutând cu un prieten care se pricepe la hardware, am aflat de laptopul ASUS Vivobook Pro 14X OLED, că are placă video nu știu cum, că are ecran nu știu de care, că face nu știu ce… Am mai auzit astea, dar cum sunt sceptic de fel, a trebuit să îl țin în poală ca să mă conving. 

Primul lucru care m-a lovit: ecranul 90 Hz, OLED, incredibil de luminos și colorat, acoperă 100% gama de culori DCI-P3, are rezoluție enormă și tre’ să te cam chinui să vezi pixelii individuali. Deși nu ajung niciodată să am clipuri filmate în mai mult de 25 de cadre pe secundă, 90 herți-ul ăsta de care vorbește toată lumea face din utilizarea interfeței o plăcere de nedescris. Aș mișca toată ziua ferestrele pe ecran numai ca să văd cât de smooth e totul. Păcat că adesea sunt prins ore întregi într-un singur program de editat, dar în timpu’ liber le mișc de colo-colo, promit.

Placa video e un NVIDIA RTX 3050, varianta pentru laptopuri. Cunoscătorii s-au convins când am zis 3050. Necunoscătorii care nu le au cu numere și d-astea trebe’ doar să știe că rupe din orice punct de vedere. Pe editare video e stas, pe editare foto nici nu se pune problema, iar cuplată cu ecranul ăla fain îți satisface orice nevoie, de la colorizare foto/video cu acuratețe, până la gaming excelent, chiar și când nu este cuplat la priză. Până la urmă de aia îți iei un laptop, să îl ții după tine.

Procesorul nu prea am reușit să îl stresez prea tare, eu lucrând cu mult content grafic (și cu jocuri când nu am chef să lucrez). E un Intel i7. De ce să mint, aici nu prea mă pricep la numere, generații sau arbori genealogici, dar am softuri care folosesc exclusiv procesorul. Mi-am testat simulatoarele de amplificator de chitară de la Neural DSP, notorii pentru nevoia de procesor puternic.

Crezi că am ajuns în punctul în care un laptop poate înlocui o întreagă suită de echipamente profesionale?

Am transformat lejer laptopul într-un amplificator de chitară electrică, iar latența între momentul când lovesc coarda și momentul când iese sunetul amplificat e extrem de neglijabilă. Aici și eu sunt pretențios. Singurul mod în care ai latență zero e când cânți printr-un amplificator real. Dar având în vedere că amplificatorul din sufrageria mea are aproximativ 38 de kilograme fără cabluri, la 10-15 milisecunde latență eu zic că Vivobook ăsta mic se descurcă excepțional, mult peste alte procesoare de pe piață.

Cel mai mare canal românesc de desen și animație: interviu cu Nicu Mihai

Poți să dai exemplu o inovație recentă care a schimbat modul în care folosești laptopul pentru a crea animații, a desena sau pentru a edita clipurile tale?

Pentru editare video eu folosesc un mouse extern, și am impresia că ASUS știe că e o practică comună. Presupun asta pentru că au integrat pe trackpad un fel de „tre’ să vezi ca să înțelegi” numit DialPad. Se aprinde un cerc luminos chiar pe trackpad (nu înțeleg cum au băgat leduri acolo, dar okay…) care e folosit la diverse controale si shortcuturi. Dacă ai mouse, oricum nu mai folosești trackpadul, deci acum măcar e pus la ceva folositor.

Cerculețul ăla e integrat cu sistemul de operare, iar când „învârți” de el apare o interfață neintrusivă pe ecran de unde poți alege, tot cu cerculețul de pe trackpad, tot felul de funcții care se adaptează în funcție de aplicație. Pe desktopul gol poți controla volumul și luminozitatea ecranului cu o mișcare circulară, iar în aplicațiile Adobe se introduc noi funcții destul de interesante precum zoom sau scroll pe timeline atunci când editezi video în Premiere Pro sau mărimea brush-ului în Photoshop.

Mi se pare cool și îndrăzneț. N-am văzut în altă parte nimic similar, și e o metodă bună să salvezi timp. Sper să extindă mai departe ideea DialPad-ului. Mi-o pot imagina aplicată sub formă de shortcuturi personalizate pentru ce programe vrei tu, cu mai mult control. Poate l-ai putea seta ca o învârtire să iti dea un clip de pe YouTube înainte sau înapoi. Totul o să depindă de soft.

Dar o funcție aparent banală care, însă, este extrem de utilă în realitate?

Probabil cea mai neînsemnată chestie, dar care pentru mine este un bonus gigant, deși nu are legătură cu performanțele laptopului: o acoperitoare de plastic la camera web care face slide stânga-dreapta.

Nu prea înțeleg de ce ASUS nu o folosește mai mult în marketarea laptopului ăsta, mai ales că știm bine cum stă treaba cu privacy-ul în ziua de azi. Din ceva motiv m-a marcat mult ideea de a fi sută la sută sigur că nici un progrămel nedorit nu te poate vedea fără acordul tău sau că nu riști să uiți camera deschisă la cursurile online sau ședințele virtuale. Știți vorba aia din moși strămoși. „Dacă pui ceva în fața camerei de filmat, nu te mai vezi”.

~~~

Indiferent ce model ASUS Vivobook Pro 14X OLED cumperi în această perioadă, pentru că, în momentul achiziției, vei primi cadou 3 luni de acces gratuit la cele peste 20 de programe din suita Adobe Creative Cloud, fără îndoială cea mai utilizată colecție software de către creatorii de conținut digital, un companion ideal pentru un laptop gândit pentru productivitate în mediile de lucru profesionale creative.În același timp, dacă alegi să participi și în campania Părerea ta contează, care implică publicarea unei simple recenzii, de cel puțin 200 de caractere, pe una dintre platformele participante, vei primi și un an de extindere de garanție pentru noul tău laptop ASUS Vivobook Pro 14X OLED.

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!