Analiză OLX: Candidații potriviți, identificați mult mai repede în 2022

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 23 martie 2022, 16:33

Datele platformei de recrutare OLX, colectate pentru perioada ianuarie 2021 – februarie 2022, arată că timpul mediu de acoperire a locurilor de muncă disponibile pe OLX a scăzut semnificativ în ultimul an, iar angajatorii au găsit mult mai repede în 2022 oamenii potriviți pentru a-și completa organigramele, în aproape toate domeniile de activitate. 

TOP 10 domenii în care joburile disponibile au fost acoperite cel mai repede în ultimul an

Joburile din categoria ”Bone – Menajere” au înregistrat cel mai mic timp până la identificare candidaților potriviți dintre toate anunțurile de angajare publicate pe OLX, în ultimele 12 luni, fiecare loc de muncă fiind ocupat, în medie, în 16 zile

Pe locul al doilea se regăsesc ofertele angajatorilor din domeniul ”Internship – Muncă temporară – sezonieră”, cu un timp de acoperire de 21,5 zile, la egalitate cu joburile din categoria ”Marketing – PR – Media”.

Un timp bun în ceea ce privește identificarea candidaților potriviți l-au înregistrat și categoriile ”Alte locuri de muncă”, cu o medie de 22,5 zile, ”Educație – Training”, cu o medie de 24 de zile, precum și domeniul ”Evenimente și divertisment” – 24 zile.  

În mai puțin de 25 de zile au fost ocupate și joburile publicate de angajatori în categoriile ”Locuri de muncă pentru persoane cu dizabilități”, unde un anunț a fost acoperit în 24,6 zile, ”IT – Telecomunicații”, cu o medie de 24,9 zile și ”Agricultura – Zootehnie” – 24,9 zile.

Conform datelor pe care le deținem, piața muncii din România a dat semne clare de revenire în 2021 și în primele două luni ale 2022, acest lucru datorându-se, în primul rând, volumelor mari de locuri de muncă scoase pe piață de angajatori, volume care s-au apropiat de nivelurile de dinainte de pandemie. Ne așteptăm ca segmentele blue collar și grey collar să fie într-o creștere constantă pe parcursul acestui an, cu noi moduri de adaptare la cerințele actuale. Așadar, continuăm să investim în optimizarea categoriei OLX – Locuri de muncă, sprijinind candidații aflați în căutarea unui loc de muncă, dar și angajatorii implicați într-un proces de recrutare eficientă.”, susține Erol Abdulamit, Product Manager OLX Locuri de muncă.

TOP 3 luni în care angajatorii și-au găsit cel mai repede candidații potriviți în ultimul an

În medie, un anunț de angajare publicat pe OLX în intervalul ianuarie 2021 – februarie 2022  a fost acoperit în aproximativ 27 de zile, însă au fost și luni în care identificarea candidatului potrivit a durat mai puțin. Astfel că, în ultimele 12 luni, cel mai scurt timp mediu de acoperire a joburilor disponibile s-a înregistrat în luna februarie 2022, când candidații au fost recrutați în 20 de zile. Cel mai scurt timp a fost obținut de categoria ”Locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități”, respectiv 11 zile.

Lucrurile s-au mișcat repede și în luna ianuarie 2022, când timpul mediu de acoperire a unui job, a fost de 22 de zile, iar categoria ”Locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități” a înregistrat un timp record de 5 zile.

În lunile mai și octombrie 2021 angajatorii au găsit rapid, de asemenea, oamenii potriviți pentru joburile disponibile, astfel că a fost obținută o medie de 26 de zile. 

Top 10 domenii în care a scăzut cel mai mult timpul mediu de acoperire în ultimul an (februarie 2022 vs februarie 2021)

Câteva domenii au înregistrat scăderi spectaculoase ale timpului mediu de acoperire a joburilor disponibile pe OLX, în ultimul an. Astfel, în top se află categoria ”Call center – Suport clienți”, unde timpul mediu a scăzut cu aproximativ 60 de zile, la 24 de zile, urmată de categoria ”Confecții – Croitori”, cu un minus de 26,5 zile și „Paza și protecție”, unde timpul mediu a scăzut cu 25 de zile. 

Reduceri notabile au fost înregistrate și de categoriile ”Personal hotelier – restaurant” și ”Șoferi – Servicii auto – Curierat” – în scădere cu 17 zile, precum și ”Locuri de muncă pentru persoane cu dizabilități” – un minus de 16,5 zile.

Top domenii cu cea mai scurtă durată de acoperire în 2022 (februarie 2022 vs februarie 2021) 

În primele două luni din 2022, timpul mediu de acoperire a ofertelor de muncă disponibile pe OLX a scăzut semnificativ comparativ cu perioada similară din 2021. De exemplu, în februarie 2022 durata medie a fost de 20 de zile, în timp ce în februarie 2021 depășea 30 de zile.

În februarie 2022, cel mai mic timp de acoperire a ofertelor de muncă s-a înregistrat în domeniul ”Locuri de muncă pentru persoane cu dizabilități”, unde candidații au fost identificați într-un timp foarte scurt, de doar 11 zile. Spre comparație, în februarie 2021, cel mai repede erau acoperite locurile de muncă din ”Marketing – PR – Media”, unde media de timp ajungea la peste 15 zile.

Relativ repede au fost identificați candidați în februarie 2022 și pentru categoriile ”Confecții – Croitori”, unde durata medie a fost de 12 zile, ”Evenimente și divertisment” și ”Bone – Menajere”, cu o medie de 14 zile. 

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!