Marina Almășan, mesaj dureros după moartea Cristinei Deleanu
Anunțul a fost făcut de realizatoarea de televiziune Marina Almășan. Cu o carieră impresionantă în teatru și film, Cristina Deleanu a fost o prezență remarcabilă pe scenă și în fața camerelor, lăsând o moștenire artistică valoroasă.
„Doamne! Sunt în stare de șoc! Cel mai vechi și fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum puțini am, tocmai a primit cea mai cruntă veste: minunata sa soție, Cristina Deleanu, nu mai este!”, a transmis Marina Almășan pe Facebook.
„Mi-a fost la rându-mi bună prietenă, cei doi – familia lor frumoasă – făcând parte din ‘universul meu’, fiindu-mi alături în nenumărate întâmplări ale vieții, și personale, dar și publice. Dincolo de actriță talentată, Cristina a fost un om de o rară delicatețe sufletească, de o cultură desăvârșită și, mai mult decât atât, un ‘om al cetății’, frământat de tot ceea ce se întâmplă în jurul său. Condeiul său strălucit mi-a furnizat, în nenumărate rânduri, pentru revista online pe care o conduc, analize de o rară profunzime ale lucrurilor strâmbe din această țară.
Vocea Cristinei a tăcut astăzi pentru totdeauna. Familia pe care am admirat-o mereu pentru iubirea și respectul ce-i stăteau la bază, iată, s-a împărțit: jumătate a rămas pe Pământ, urmând să plângă jumătatea plecată spre Cer… Să-i fie liniște și frumos Cristinei acolo, în noua Lume spre care a pornit și să reușească dragul meu Eugen să treacă peste această cumplită despărțire. Sunt alături de tine, prieten drag!”, a mai spus Almășan.
O viață dedicată teatrului și filmului
Cristina Deleanu a fost o prezență remarcabilă pe scenă, la radio și în cinematografie, având o carieră impresionantă ce s-a întins pe mai bine de patru decenii. Cu roluri memorabile în producții teatrale și filme apreciate, actrița și-a lăsat amprenta în cultura românească.
S-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploieşti și s-a remarcat prin numeroase interpretări în cadrul teatrului radiofonic, devenind una dintre vocile inconfundabile ale acestui gen artistic: („Ceaiul nostru cel de toate zilele”, „Drumul lui Orfeu”, „Orfeu în Infern”, „Zadarnicele necazuri de iubire”) şi, în anii ’80, în piese de teatru de televiziune (ex. „La musica”, „Enigma din testament” – ambele în regia Olimpiei Arghir ş.a.). Începând cu anii ’80, a început să joace în numeroase producții cinematografice, consolidându-și astfel prezența și pe marele ecran: „Destine romantice'” (1981, regia Haralambie Boroş), „Acţiunea Zuzuc” (1983, regia Gheorghe Naghi), „Ca-n filme” (1983, regia Manole Marcus), „Scopul şi mijloacele” (1983, regia Dan Marcoci), „Un petic de cer” (1983, regia Francisc Munteanu), „Eroii n-au vârstă/Fata din Strada Florilor” (1984, regia Mihai Constantinescu, Dan Mironescu, serial TV), „Anotimpul iubirii” (1985, regia Iulian Mihu), „Liceenii” (1986, regia Nicolae Corjos), „Extemporal la dirigenţie” (1987, regia Nicolae Corjos), „Moartea unui artist” (1989, regia Horea Popescu), „Taina jocului de cuburi” (1989, regia Gheorghe Naghi), „Om bogat, om sărac” (2006, serial TV), „Vrei să fii mama mea?” (2006), „Aniela” (2009).
Alături de soțul său, actorul Eugen Cristea, a format un cuplu nu doar în viața personală, ci și pe scenă, bucurându-se de aprecierea publicului în spectacole de succes.
În ultimii ani, cei doi au colaborat în mai multe spectacole și au fost prezenți la diverse evenimente culturale, printre care se numără: comedia „5 acte de dragoste”, în regia lui Moshe Yssur, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” (2017), „Confidenţial. Scene argheziene” în regia lui Dan Tudor, la Teatrul Dramaturgilor Români (2017), „Livada cu meri”, după piesa omonimă a scriitorului George Arion (Casa de Cultură Belgo-Română Arthis, 2018), „Remember Mihail Sebastian”, în cadrul celei de-a VII-a ediţii a Festivalului Internaţional „Mihail Sebastian” (2019), momente din opera lui Şalom Alehem, cu prilejul Ziua Limbii şi Teatrului Idiş (ZLTI) (2020).
Cristina Deleanu și Eugen Cristea au fost un cuplu emblematic atât în viața personală, cât și pe scenă. Cei doi s-au cunoscut în lumea teatrului și au împărțit nu doar viața de familie, ci și pasiunea pentru artă. Relația lor a fost una solidă, bazată pe respect, iubire și sprijin reciproc, iar timp de peste patru decenii au fost alături unul de celălalt.