Povestea impresionantă de iubire dintre Marin Moraru și soția sa, Lucia: „Eram nişte proşti frumoşi. Am fost căsătoriţi 52 de ani”

De Oana Savin, pe Ultimul update Miercuri, 15 februarie 2023, 17:05

Marin Moraru a fost unul dintre cei mai mari actori ai teatrului românesc. A avut o copilărie grea, a iubit teatrul de mic și a avut o căsnicie fericită cu Lucia Popescu-Moraru, cea care avea să îi fie alături până în ultima clipă a vieții sale.

Regretatul actor ar fi împlinit astăzi, 31 ianuarie 2023, vârsta de 86 de ani. Marin Moraru a încetat din viață pe 26 august 2016, la spitalul Elias din București.

Copilăria lui Marin Moraru și primii pași în teatru

Marin Moraru a fost unul dintre cei mai mari și mai îndrăgiți actori din România. Copilăria și-a petrecut-o în cartierul Rahova din Capitală care, pe atunci, era unul dintre cele mai periculoase cartiere.

Marin Moraru, în ziua nunțiiIcon photoVEZI GALERIA FOTO (1 / 8)

Pe când era în clasa a VI-a, părinții actorului s-au despărțit, iar el a rămas în grija tatălui. Decizia i-a aparținut în totalitate.

A urmat cursurile Școlii Tehnice de Construcții de Căi Ferate, unde a învățat cum se întreține o cale ferată și diferite lucruri tehnice despre cum funcționează o locomotivă. Cariera în lumea teatrului și-a început-o în momentul în care l-a cunoscut pe regizorul Mihai Dimiu.

A dat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, însă comisia formată atunci din Marcel Anghelescu, Radu Beligan şi Ion Finteşteanu, l-au picat. Totuși, i s-a permis să participe la cursuri.

Anul următor a dat din nou examenul de admitere, pe care l-a luat cu brio și a fost înscris direct în anul II.

Culisele teatrului erau ca o a doua casă pentru marele actor Marin Moraru. Își petrecea acolo majoritatea timpului și încerca să „fure” meserie de la cei mai buni actori.

Citește și: Văduva lui Marin Moraru, mărturisiri cutremurătoare, după moartea maestrului. ”Îmi este foarte greu. Nu pot deschide șifonierul”

Citește și: Cariera actriței Carmen Galin, deturnată de Fănuș Neagu. „Numai banii nu-ți lipsesc ție!”

Povestea impresionantă de iubire dintre Marin Moraru și Lucia Popescu-Moraru

Pe Lucia Popescu a cunoscut-o pe când erau foarte tineri. Lucia Popescu-Moraru, care a fost unul dintre cei mai mari oameni de radio din România, a dezvăluit că s-au cunoscut în cadrul unei tabere studențești de la Timișul de Sus.

„Eu eram studentă la Conservator, el la Teatru. În tabăra aia eram studenţii de la Conservator, Teatru şi Arte Plastice. Cei de la Arte Plastice nici nu ne băgau în seamă. Ne priveau aşa, de sus: „Ce-i cu mârlanii ătia de la Conservator, de la Teatru? Noi suntem adevăraţii artişti, noi, cu sculptură, cu pictură, nu ţăranii ăştia.” Erau tare înfoiaţi”, a povestit Lucia Popescu-Moraru în urmă cu doi ani pentru Adevărul.

„Cei de la Teatru veniseră şi cu şeful lor de UTC, dar pe care l-a anihilat Gheorghe Dinică, care era coleg cu Marin, la clasa Dinei Cocea, şi îl îmbăta în fiecare seară. Incă de tânăr Dinică era cu şpriţul. Nu-l interesau pe el fetele. Băutură să fie. Trenul spre tabără pleca din Gara Regală, din Băneasa. Când a auzit aşa, tata, om păţit, s-a speriat: „Dar de ce vă ia, dragă, din Băneasa? Nu cumva vă duce la închisoare?”Aşa că a venit cu mine să se asigure că noi chiar plecam în tabără”, a continuat fostul om de radio povestea.

„Pe peron era o gloată de nebuni care cărau un aragaz uriaş după ei şi făceau o gălăgie de nedescris. „Cine-s, tată, nebunii ăştia?”, m-a întrebat tata. Ei bine, ăia erau studenţii de la teatru.  Iar „aragazul” pe care îl cărau câte patru oameni s-a dovedit a fi un ditamai magnetofonul care al cui crezi că era? Al lui nebunu de Moraru. Aşa că seara dansam. Eu făceam mişto de rabla aia de manetofon, iar el îmi spunea să nu îi mai jignesc scârţâitoarea aia că dăduse pe ea nu ştiu câte burse”, a mai spus cea care i-a fost soție lui Marin Moraru timp de 52 de ani.

Citește și: Ruxandra Ion: “Dacă îţi iubeşti meseria, treci peste orice”

Citește și: Sebastian Papaiani a murit. Actorul va fi înmormântat joi, la Cimitirul Bellu, lângă Marin Moraru

Lucia Popescu-Moraru, despre Marin Moraru: „Avea 40 de kile îmbrăcat”

Marin Morau a plăcut-o din prima pe cea care avea să îi devină soție pentru tot restul vieții. Așa că a profitat de fiecare moment pentru a sta cât mai mult timp cu ea. La un moment dat, și-a făcut curaj și a întrebat-o dacă nu ar vrea să se întâlnească și la București.

„El era slab ca un ţâr. Avea 40 de kile îmbrăcat. Mă invita seara la dans. Adevărul e că pe atunci eram cu toţii nişte subnutriţi. Iar Moraru şi Dinică erau nişte stârpituri. Că mă şi gândeam că toţi ăia mai talentaţi erau vai de mama lor, iar ăia mai frumuşei nişte proşti şi nişte netalentaţi. Dansam noi acolo la petreceri seara, cei de la Teatru cu cei de la Conservator, că noi nu eram de nasul celor de la Arte Plastice, şi Moraru mă întreabă dacă nu vreau să ne mai vedem şi în Bucureşti. Mă uit eu la el, cam urâţel, era un ţafandache, o stârpitură. „Bine”, zic, „dar, între timp mai pune şi tu mâna şi mănâncă ceva că eşti cam subnutrit.” Când ne-am întors la Bucureşti m-am dus să-l văd într-un spectacol pe care îl juca la Institut”, și-a amintit Lucia Popescu-Moraru.

Când a ajuns la teatru, femeia a avut parte de o mare surpriză.

„Pe atunci Institutul de Teatru era la Izvor, unde e Teatrul Bulandra. Dau eu să intru acolo şi mă opreşte portarul: „Alo, duduie, unde mergi? Aici e Institutul de Teatru, nu un stabiliment.” Ce-i drept lângă institut chiar era un stabiliment. ”Am venit să mă întâlnesc cu un domn.” Ce domn?” „Unul care joacă în spectacolul din seara asta.” „Aaaa, vrei să spui un student nu un domn.” Marin ieşise un pic din scenă şi mă aştepta”, a spus Lucia Popescu-Moraru.

Prima întâlnire la București: „Am băut o licoare cu o culoare incertă”

După ce a văzut costumația de scenă a actorului, Lucia a refuzat să intre în sală pentru a-l vedea.

„Era zdrenţăros, îmbrăcat în zeghe de puşcăriaş, dat cu funingine pe faţă, cu nişte pantofi de-i ieşeau degetele prin ei, ce să mai zic, de o jegoşenie îngrozitoare.  S-a apropiat de mine şi mi-a spus mândru: „Eu sunt!” de parcă era în haine de împărat. Piesa se numea „Iulius Fucik” despre un comunist cehoslovac care luptase, cum spunea Ceauşescu, „pentru binili poporili”. Eu când l-am văzut în ce hal era îmbrăcat nici nu am mai vrut să intru la spectacol”, a precizat soția regretatului actor.

După spectacol, cei doi au mers să se plimbe prin Cișmigiu.

„Am aşteptam să termine, el a făcut repede un duş şi a apărut lustruit şi pe cât se putea de gătit pentru vremea aia în care eram ca vai de noi. Eu aveam trei rochii de stambă şi două perechi de tenişi. Ne-am dus şi ne-am plimbat în Cişmigiu. El a zis: „Hai să bem un suc.” Am băut o licoare cu o culoare incertă. Azi nu aş mai bea aşa ceva nici dacă mă omori, dar atunci am supravieţuit”, a dezvăluit fostul om de radio.

Cererea inedită în căsătorie și nunta

Marin Moraru și-a dat seama după doar câteva întâlniri că Lucia Popescu este cea alături de care vrea să rămână pentru totdeauna. Astfel că, cererea în căsătorie a venit foarte repede.

„Ne-am mai întâlnit de câteva ori până când a zis el: „Ce-ar fi să ne căsătorim?””, a povestit ea.

„Ne-am cununat la Buturugeni într-o bisericuţă de ţară la care era preot un basarabean refugiat, tatăl unei colege de-a lui Marin de la Teatru, Magda Popovici, soră cu Ileana Popovici. Erau o familie de oameni foarte credincioşi şi cântau cu toții superb la slujbe, fetele aveau nişte voci foarte frumoase. Era o bisericuţă cu acoperişul spart prin care intrau păsările nestingherite. În timpul slujbei se găinăţau porumbeii peste noi”, a mai spus Lucia Popescu-Moraru pentru sursa citată anterior.

Marin Moraru a vrut să se însoare pe data de 29 februarie, pentru a sărbători odată la patru ani.

„Era într-o zi de 29 februarie. Că Dinică ne şi spunea: „Hai, bă, nu vă e ruşine? Vreţi să daţi de băut numai din patru în patru ani? Moraru zicea că ne-am căsătorit pe 29 februarie ca să ni se pară că trece timpul mai greu şi că rămânem tineri. Ce să zic? Eram nişte proşti frumoşi. Am fost căsătoriţi 52 de ani”, a precizat ea.

Lucia Popescu-Moraru a dezvăluit cum au reușit să își păstreze căsnicia timp de 52 de ani.

„Eu aveam un principiu. Când se enerva, foarte rar, că el nu era prea expansiv, îl lăsam în pace. Las’ că-i trece”, a afirmat aceasta.

Vezi în Galeria FOTO imagini de colecție cu regretatul actor Marin Moraru

Sursă foto: Facebook, Libertatea, Adevărul

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!