Tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, trimis în judecată pentru ucidere din culpă

De Unica.ro, pe
Alpinistul Ovidiu Popescu ar fi fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Bărbatul ar fi acuzat că a organizat impropriu şi a condus defectuos o expediție în munții Retezat, în urma căreia și-au pierdut viața doi copii. Unul dintre ei a fost Dor Geta Popescu, fiica inculpatului. 

Ovidiu Popescu ar fi fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, fiind acuzat că a organizat impropriu şi a condus defectuos expediţia din anul 2017 în timpul căreia fiica sa de 14 ani, Dor Geta Popescu, şi un băiat de 13 ani, Erik Gulacsi, au decedat într-o avalanşă produsă în Masivul Retezat.

Citește online gratuit numărul de februarie al revistei Unica

În același dosar ar fi fost trimisă în judecată și o persoană juridică, o asociaţie constituită în scopul de a organiza expediţii în munţi înalţi, a promova activităţi sportive la mare altitudine, a dezvolta şi susţine practicarea sporturilor şi a activităţilor montane, sporturilor extreme la nivel de performanţă şi recreativ.

Tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, trimis în judecată pentru ucidere din culpă

Parchetul General nu menționează numele inculpatului, însă surse judiciare au confirmat pentru Agerpres că este vorba de Ovidiu Popescu.

„Faptele reţinute în urma probatoriului administrat au constat în aceea că, în interesul şi în numele asociaţiei, prin informarea superficială asupra condiţiilor meteo, alegerea unui echipament inadecvat riscurilor de loc şi vreme, neutilizarea unui ghid montan calificat, prin călăuzirea pe un traseu montan nerecomandat în condiţii de iarnă (curba de nivel de sub creasta Colţilor Pelegii) şi ignorarea stării meteo severe, inculpatul a organizat impropriu şi condus defectuos o acţiune turistică în Masivul Retezat, către Vârful Peleaga, desfăşurată în ziua de 22.04.2017, cu consecinţa surprinderii în zona Şaua Berbecilor – Colţii Pelegii, în jurul orei 14:00 – 14:20, a membrilor grupului turistic din care făcea parte, de către o avalanşă în urma căreia au decedat doi copii”, se arată în dosar.

Citește și: Alpinista Dor Geta Popescu a fost înmormântată la Râșnov

„Fără călăuzirea grupului pe un traseu cu expunere la producerea avalanşei în condiţii nivologice, de relief şi de vreme apte să conducă la declanşarea ei şi în lipsa oricăror alte măsuri de prevedere şi siguranţă pe care trebuia şi putea să le ia (asigurarea serviciilor unui ghid montan calificat, informarea corectă asupra vremii, considerarea şi aprecierea stării meteo constatate la faţa locului cu consecinţa păstrării unei distanţe între membrii grupului 6-10 metri, utilizarea unui echipament adecvat, prinderea în corzi ancorate), avalanşa nu ar fi avut loc sau cel puţin nu ar fi surprins şi antrenat membrii grupului, lipsind consecinţa producerii unor leziuni traumatice la cei doi copii, incompatibile cu viaţa”, au mai spus procurorii.

Sursă foto: Facebook

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!