Vladimir Putin, amenințare nouă: „Plătiți în ruble sau vom încheia livrările de gaze”

De Unica.ro, pe

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a amenințat țările considerate de Rusia „neprietenoase” că le va opri livrările de gaze dacă nu plătesc în ruble.

Liderul rus a semnat deja un decret prin care cumpărătorii străini de gaze rusești au obligația de a plăti, începând cu ziua de vineri, în moneda națională a Federației Ruse, rubla. Dacă această condiție nu este respectată, contractele vor fi întrerupte.

„Pentru a achiziţiona gaz natural rusesc, trebuie să deschidă conturi în ruble în bănci ruseşti”, a spus Putin joi, într-un discurs transmis TV, citat de Reuters. „Din aceste conturi se vor face plăţi pentru gazul livrat începând de mâine”.

Acesta a adăugat, potrivit ProTV: „Dacă astfel de plăţi nu sunt făcute, vom considera că nu sunt respectate obligaţiile de plată de către cumpărători, cu toate consecinţele care decurg din asta. Nimeni nu ne vinde nouă nimic pe gratis şi nici noi nu vom face acte de caritate – asta înseamnă că contractele existente vor fi întrerupte”.

Citește și: Zelenski, temeri cu privire la un atac nuclear al Rusiei: „Nimeni nu poate salva nicio parte a lumii de distrugerea radioactivă care ar urma”

Citește și: Dialog incredibil între un soldat rus care a jefuit o casă din Ucraina și soția lui: „Am furat niște produse cosmetice pentru tine de aici. Adidașii sunt de damă, sunt de firmă”

Citește și: Reacția rușilor la dispariția Instagram din Rusia: „Am creat Grustnogram pentru a ne întrista împreună și pentru a ne sprijini reciproc”

Citește și: Volodimir Zelenski va vorbi în Parlamentul României

Decizia lui Putin a dus la o apreciere a monedei rusești, care coborâse la niveluri istorice atunci când Occidentul a introdus sancțiuni severe după ce Rusia a invadat violent Ucraina în data de 24 februarie.

Acum o săptămână, când Putin a anunțat această intenție, el a justificat-o astfel: „Este clar că să primim în continuare euro, dolari şi alte valute în schimbul mărfurilor noastre nu mai are niciun sens pentru noi”.

În prezent, Rusia furnizează aproape o treime din gazul Europei. Companiile occidentale au respins decizia, susținând că este o încălcare a contractelor existente, care sunt în euro sau în dolari. Putin a explicat că își va respecta obligațiile în toate contractele pe care le are.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!