Fost oligarh rus, despre războiul început de Putin: „Este o sinucidere. Nu poate câştiga în Ucraina”

De Unica.ro, pe

Fostul oligarh rus Mihail Hodorkovski, devenit opozant al lui Putin, crede că invazia Ucrainei va duce la căderea președintelui Federației Ruse.

Fostul oligarh rus crede că invazia Ucrainei va duce la prăbușirea sistemului de la Kremlin într-un an sau doi, potrivit Agerpres, care citează AFP. El crede că Rusia nu poate câștiga războiul, și că decizia lui Putin este una „emoțională”.

„Este o sinucidere”, a spus Hodorkovski pentru France 24, după cum relatează Libertatea. „Nu poate câştiga în Ucraina, chiar dacă (ruşii) iau Kievul şi Harkovul. Acest lucru îi grăbeşte sfârşitul”. El a mai spus că decizia lui Putin a fost una „emoțională” și este luată de un lider care prezintă simptome de „paranoia senilă”.

„Regimul se va descompune”, a explicat Hodorkovski. „Nu va fi rapid, vorbim de un sau doi ani”. Totodată, el a zis că Putin nu este un „nebun complet”, cel puțin „nu din punct de vedere clinic”, dar că „îi este frică să nu fie ucis”. Înconjurat doar de consilieri care se tem să îi spună adevărul lui Putin, acesta din urmă a subestimat rezistența ucraineană, conform lui Hodorkovski.

Citește și: Mărturia unui locuitor din Herson, oraș din Ucraina ocupat de ruși: „Chiar dacă rușii nu ne vor ucide, e imposibil să ai încredere în ei”

Citește și: Propaganda rusă continuă: elevii ruși primesc o lecție despre „necesitatea” invadării Ucrainei

Citește și: Povestea Elenei Osipova, protestatara de 78 de ani arestată la manifestați anti-război din Sankt Petersburg

Fostul oligarh rus nu este singurul care și-a exprimat opinia cu privire la deciziile impulsive ale lui Putin. Mark Galeotti, expert britanic în istoria modernă, politica și securitatea Rusiei, a explicat pentru Libertatea despre starea psihică a lui Putin din prezent. Galeotti este autorul cărților „Hai să vorbim despre Putin! Ce nu înțelege Occidentul” și „O scurtă istorie a Rusiei”.

Expertul britanic a spus că președintele rus „bate câmpii” și „crede cu sinceritate că Occidentul se angajează în mod implacabil să submineze regimul său și să-i refuze Rusiei ceea ce el vede ca fiind locul ei de drept în lume”.

„Din acest punct de vedere, reiese că el crede că intenția Vestului a fost de a face din Ucraina – chiar înainte de a putea deveni membru NATO – un fel de bază de avans, din care Occidentul ar putea amenința sau chiar ataca Rusia”, a spus Galeotti. „Voi fi cât se poate de direct și voi spune că este o fantezie paranoidă, dar se pare că a fost suficientă pentru a-l face să declanșeze războiul”, a spus Galeotti”.

Foto -123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!