Elena Osipova, supranumită „bunica opoziției”, este o femeie de 78 de ani care a fost arestată după ce a participat la manifestația anti-război din Sankt Petersburg.
Femeia este bolnavă de diabet și a supraviețuit asediului german asupra Leningradului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial (pe atunci avea doar un an). Ea a fost arestată că a protestat împotriva războiului declanșat de Rusia în Ucraina, dar se pare că nu este prima oară când a fost reținută.
Elena este pictorițiă din tinerețe și o figură cunoscută în Sankt Petersburg. Ea este mereu nelipsită de la acțiunile de protest din oraș, fiind supranumită și „conștiința Sankt Petersburgului”. Ea își expune desenele în stradă, însă autoritățile au reținut-o și amendat-o de mai multe ori.
Femeia este o artistă convinsă. Ea a și predat o vreme la Școala de Artă din Sankt Petersburg. A avut prima expoziție de artă în 1966, când avea 23 de ni. De atunci, și-a expus desenele de mai multe ori. Multe dintre ele redau peisaje din Grădinile Tauride din Sankt Petersburg.
Determinarea ei de a participa la proteste a venit mai târziu. Ea a ieșit în stradă pentru prima oară în octombrie 2002, pentru a protesta împotriva controlului exercitat de guvernul rus împotriva Ceceniei. Protestul de atunci a avut loc ca urmare a atacului teroriștilor ceceni asupra Teatrului Dubrovka din Moscova, unde au luat ostatici sute de oameeni. La acea vreme, 100 de oameni au murit în asediul cu gaza mortale al forțelor de securitate.
„Nu am înțeles de ce toată lumea a tăcut”, a povestit ea, citată de Libertatea. Parcă toată țara era înghețată. Doar eu eram acolo, cu un simplu banner pe care scria: Domnule președinte! Schimbați-vă urgent poliția! Lasă Cecenia să-și aleagă drumul!”
Elena a fost reținută și a primit amendă pentru prima oară în 2007. În acel an, grupul Another Russia a organizat un miting numit „Marșul disidenților”. Elena a avut pancarte pe care scria Rusia fără Putin”, „Avem nevoie de altă Rusie”, ”Eliberați prizonierii politici” și „Nu statului polițienesc”. De atunci, a mai fost reținută de cinci ori.
Ea refuză să plătească amenzile, și spune că preferă ca guvernul să îi ia bani din pensie. Mai mulți activiști au căutat să strângă bani să îi plătească amenzile, dar ea a refuzat și a cerut ca banii să fie trimiși prizonierilor politici.