Aproape 2.000 de copii din Ucraina au cerut să fie înscriși în învățământul din România

De Unica.ro, pe

Până vineri, 8 aprilie, 1.769 de copii au depus cereri pentru a se înscrie ca audienți în învățământul românesc, conform News.ro.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, care susține că 1.497 de copii au fost deja repartizați în școli și grădinițe. Concret, este vorba despre 527 de preșcolari și 970 de elevi. În total, sunt 1.769 de cereri depuse pentru înscrierea ca audienți a copiilor ucraineni, dintre care 570 de preșcolari și 1.199 de elevi.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpreau, a menționat că cel mai mare număr de copii din Ucraina au cerut să continue procesul de învățare în școlile românești după curriculum ucrainean, motiv pentru care este important sprijinul logistic (săli de clasă, materiale didactice, acces la internet și echipamente IT).

Acest lucru este deja o realitate în Colegiul Național „Mihai Viteazul”, unde 227 de elevi ucraineni sunt grupați în opt clase cu predare în limbra ucraineană, studiind după curriculumul din Ucraina, cu ajutorul profesorilor ucraineni.

Citește și: Peste un sfert din populația României nu este deservită de rețea de apă

Citește și: Asistență psihologică pentru familiile care se ascund în metroul din Kiev

Citește și: Volodimir Zelenski, nou discurs emoționat. Ce a cerut președintele Ucrainei

Citește și: Cum s-a schimbat viața rușilor în urma sancțiunilor: „Oamenii amână planuri cum ar fi să meargă la facultate sau să-și cumpere o casă”

Ministerul Educației pune la dispoziție profesorilor ucraineni manuale de comunicare în limba maternă pentru clasele întâi, a doua, a treia, a patra, a cincea și a șasea, potrivit Edupedu.

Cererea de înscriere în învățământul românesc pentru copiii ucraineni poate fi făcută astfel:

  • părinții refugiați din Ucraina trebuie să trimită sau să depună o cerere, atât în format letric, cât și electronic, la inspectoratul școlar județean;
  • copiii neînsoțiți veniți din Ucraina pot să se înscrie ca audienți la școlile și grădinițele din România de către reprezentantul autorității competente sau coordonatorul Grupului operativ pentru minorii neînsoțiți.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!