Alex a fost operat la Chișinău. Băiatul de șase ani are nevoie, în continuare, de 2.000 de euro pentru pentru recuperare, dar și pentru alte intervenții chirurgicale

Text redactat de Cristian Burcioiu

Acest articol este o acțiune umanitară finanțată și publicată de Fundația Ringier. Toate cazurile sprijinite de aceasta pot fi găsite pe site-ul www.ajutacopiii.ro.

Destinul s-a arătat nemilos cu Alexandru-Cristian Onea, un băiețel în vârstă de șase ani, din Tulcea, care, din primul moment în care a venit pe această lume, s-a luptat cu disperare pentru fiecare secundă de viață. Atacul cerebral suferit chiar la naștere – una înainte de termen grăbită de niște probleme de sănătate ale mamei neobservate la timp de medici -, a lăsat urme adânci, cumplite, în dezvoltarea copilului care a fost diagnosticat cu paralizie cerebrală și cu diplegie – o complicație a maladiei. Recent, Alex a trecut cu bine peste prima operație de deblocare a mușchilor extrem de grav afectați și de rigizi, dar băiatul are nevoie în continuare de ajutorul semenilor pentru a se recupera, dar și pentru alte posibile intervenții chirurgicale prognozate de specialiști.

Chirurgul i-a făcut lui Alex 12 puncții pe mușchii rigizi

Primul pas spre vindecare, unul la care, ani de-a rândul, băiatul a visat zi și noapte, a fost făcut recent când Alex a ajuns la Chișinău, în Republica Moldova, pentru a fi operat. A fost vorba de o intervenție chirurgicală care a vizat fibrele musculare rigide, tensionate, cărora li s-a mărit astfel elasticitatea pierdută parțial sau în totalitate. Specialistul Clinicii ”Terramed”care i-a studiat istoricul medical și care a găsit soluția salvatoare pentru Alex, i-a făcut 12 puncții care au ”ciupit” acei mușchi spastici, bolnavi, care sunt încordați peste măsură și care nu îl lasă pe copil să meargă provocându-i dureri atroce.

”Sperăm ca acesta să fie primul pas, unul uriaș, spre vindecare!”

”Abia ne-am întors de la Chișinău, de la operație. Chirurgul i-a făcut lui Alex 12 puncții care au ”ciupit” acele fibre musculare spastice, cele încordate care nu îi permit să meargă. E vorba de acei mușchi care îi provoacă dureri groaznice atunci când băiețelul meu încearcă să meargă. Intervenția s-a făcut sub anestezie generală tocmai pentru ca toți muchii sănătoși să se relaxeze, iar cei bolnavi să fie mai ușor de reperat. Acum, Alex e la recuperare. Asta înseamnă că două săptămâni nu are voie să se dea jos din pat. La toaletă îl duc brațe…După 14 zile Alex va putea face câte un pas, doi…Dar, abia peste cel puțin o lună se vor putea observa primele beneficii ale operației. Sperăm ca de atunci, băiețelul meu să poată merge fără să îndure acele dureri insuportabile. Sperăm ca acesta să fie primul pas, unul uriaș, spre vindecare!”, ne-a spus Simona Nicolaev (35 de ani), mama lui Alex.

Alex trebuie să facă recuperare intensivă pentru a putea merge

Programul medical personalizat pe care medicii de la Chișinău l-au gândit pentru Alexandru-Cristian prevede ca această intervenție chirugicală – una făcută sub anestezie totală tocmai pentru ca mușchii să se poată realaxa, iar cei bolnavi să fie identificați mai ușor -, să fie doar prima dintr-un șir care îi va viza toți muchii afectați de maladie. Însă, calendarul acestor operații va fi stabilit doar în funcție de evoluția stării de sănătate a copilului care, la naștere, chiar sub ochii mamei care a privit înspăimântată manevrele de resuscitare,  a suferit un atac cerebral sever în urma căruia a rămas trei minute fără aer. Felul în care organismul său va lupta cu paralizia cerebrală, maladie care a adus după sine și o complicație severă – diplegia, va fi extrem de important în luarea unor decizii în ceea ce privește eventualele operații viitoare.

Însă, indiferent dacă Alex – aflat în programul de susținere al Fundației Ringier România -, va mai fi operat sau nu, atât la picioare cât și la mâini, nevoia de a primi ajutor financiar va fi aceeași. Și asta pentru că băiatul va trebui să intre într-un program intens de recuperare. La aceeași clinică din Chișinău unde a fost operat, accesul la doar 14 zile de terapii de recuperare (masaje, kineto) costă peste 2.000 de euro. Bani care depășesc posibilitățile financare ale Simonei, mama băiatului suferind.

O jumătate de lun, peste 2.000 de euro

”Până să fie operat, Alex cădea pur și simplu din picioare și se lovea foarte rău…Nu avea echilibru și nici abilitățile de a se autoapăra în astfel de situații…De aceea, și-a spart capul, arcada sau s-a ales cu răni pe tot corpul…Sper ca aceste episoade chinuitoare și nefericite din viața noastră să rămână în trecut…Însă, pentru asta e nevoie de foarte mută recuperare. În afara terapiilor pe care le facem n țară, în mai multe orașe între care facem naveta, va trebui să ajungem iar Chișinău ori de câte ori va fi nevoie. Dar e nevoie de bani mulți…Doar 14 zile de recuperare la Clinica ”Terramed” costă peste 2.000 de euro. De aceea, avem în continuare nevoie de sprijinul omenilor cu suflet și al fundațiilor. Suntem doar la începutul unui lung drum la capătul căruia  Alex își poate recăpăta mersul!”, este apelul mamei lui Alex. 

Cei care doresc să îl ajute pe Alex-Cristian o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul «ALEX-CRISTIAN».

Donează prin sms, online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5 % din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro

* Suma alocată cauzei este de 2 euro și banii se rețin o singură dată. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange și Telekom, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținut la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite în rețeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!