Virusul SARS-CoV-2, detectat la 5 metri de o persoană infectată

De Unica.ro, pe
Un studiu al cercetătorilor americani din cadrul Universităţii Florida relevă faptul că virusul SARS-CoV-2 se menține în aer chiar și la o distanță de 5 metri de o persoană infectată. 

Oamenii de știință au vrut să afle în ce măsură există posibilitatea transmiterii virusului SARS-CoV-2, cel care provoacă boala COVID-19, prin aerosoli. Aceștia au căutat particulele foarte fine care rămân în suspensie şi pot apărea atât din cauza picăturilor infectate expulzate atât prin tuse ori strănut, cât şi prin activităţi precum vorbitul sau cântatul.

Citește online gratuit numărul de august al revistei Unica

În cadrul studiului, experții au descoperit prezenţa virusului „viabil″  (care poate infecta alte persoane) în aer într-o încăpere de spital la circa cinci metri distanţă de un pacient infectat, potrivit Digi24.

Mostrele au fost luate din aerul încăperii unde erau internaţi doi pacienţi care sufereau de COVID-19, unul dintre ei având o infecţie respiratorie activă. Secvenţa genomului tulpinei virusului SARS-CoV-2 izolată din mostrele prelevate din aer a fost identică cu cea izolată de la pacientul cu infecţia activă.

Citește și: OMS susține că virusul SARS-CoV-2 nu se transmite prin alimente

Rezultatele cercetătorilor au arătat că virusul se poate transmite de o distanță cuprinsă între 2 şi 4,8 metri de pacientul cu infecţia activă. Aceștia avertizează că este nevoie de „o orientare clară″ cu privire la măsurile de control a aerosolilor, mai ales în spaţiile închise, unde păstrarea unei distanţe de doi metri ar putea fi insuficientă şi poate crea de asemenea o falsă senzaţie de siguranţă.

Sursă foto: Shutterstock.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!