Viata cu schizofrenie

De Revista Unica, pe

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii Mentale (10 octombrie), conf dr Maria Ladea, medic primar psihiatru, si dr. Bran Mihai, medic specialist psihiatru, va invita sa aflati mai multe despre schizofrenie, intr-un interviu luat de psihologul Diana Nicolescu.
Filmul „O minte sclipitoare”, care l-a avut ca protagonist pe Russell Crowe in rolul matematicianului John Nash, descrie felul in care percepe lumea o persoana cu schizofrenie. Cu totii am fost tulburati, speriati, dar si admirativi fata de puterea omului in fata bolii. Ce este, de fapt, aceasta tulburare mentala severa, care sperie atata lume? Sunt oare schizofrenicii numai niste oameni care „aud voci care se spun sa se omoare sau sa ii omoare pe altii”? Dintre toate tulburarile mentale, schizofrenia este cea mai putin inteleasa de oameni si, in acelasi timp, cea mai temuta, ea neavand o expunere mediatica favorabila sau si nebeneficiind de sensibilizarea a opiniei publice, cum se intampla in cazul depresieia sau a tulburarii bipolare, ajunse „faimoase” gratie unor pacienti-personalitati, precum Robin Williams sau Catherine Zeta-Jones. Iar scriitorul Jack Kerouac si muzicianul formatiei Pink Floyd, Syd Barrett sunt doar alte doua dintre personalitatile care au trait cu aceasta boala.
Si, pentru ca pe 10 octombrie se sarbatoreste pe intreg mapamondul Ziua Mondiala a Sanatatii Mentale, cu tema „Viata cu schizofrenie”, portalul romanesc www.schizofrenia.ro, care apartine asociatiei neguvernamentale, non-profit si independente Inomedica, isi doreste sa atraga atentia asupra acestei tulburari.

Ce este schizofrenia?

Schizofrenia este o afectiune psihica severa prin impactul pe care il poate avea asupra functionarii persoanei respective si prin evolutia indelungata. De remarcat insa ca exista un procent semnificativ de persoane cu aceasta tulburare care au o evolutie buna, in conditiile in care respecta indicatiile terapeutice. Fiind o afectiune cronica, exista perioade de recadere, de acutizare a simptomatologiei, cand se poate impune internarea, precum si perioade de remisiune, in care persoanele pot trai normal in familie si societate.

Cum apare, cum se manifesta?

Raspandirea este cam de 1% in populatie, relativ uniforma pe tot globul. Debutul acestei afectiuni are loc cel mai frecvent intre 20 si 30 de ani, insa se poate intalni si la persoane intre 15 si 45 de ani. La barbati, debutul poate fi mai timpuriu, in medie cu cinci ani, comparativ cu femeile.

Factorii socio-economici sunt o cauza sau un efect al bolii?

Persoanele care sufera de schizofrenie sunt primele care risca sa ajunga somere, fara locuinta etc, deci sa fie marginalizate. Deci declinul socio-economic este o consecinta a bolii. Exista studii care sugereaza ca mediul urban si emigrarea sunt factori care ar favoriza aparitia schizofreniei la persoane vulnerabile (de exemplu , cei care au parinti cu schizofrenie). In acest caz, putem spune ca anumiti factori exteriori pot grabi aparitia afectiunii.

Desi cauzele certe ale bolii nu se cunosc, factorii cei mai importanti care o provoaca sunt genetici (rude cu schizofrenie) si biologici (modificari biochimice la nivel cerebral). La acestia se adauga si factori psihosociali, dupa cum am mentionat anterior.

De cate tipuri este schizofrenia?

Sunt descrise mai multe tipuri, in functie de simptomele care predomina. Subtipul cel mai frecvent este cel de schizofrenie paranoida, in care persoana respectiva se simte urmarita, amenintata, persecutata si, in consecinta, devine tensionata, irascibila si suspicioasa fata de toti cei din jur.

Apare schizofrenia si la copii?

La copii, este extrem de rar intalnita. Simptomele sunt similare cu cele ale persoanelor tinere. Daca pacientii au o evolutie buna, respecta indicatiile terapeutice si au suportul familiei, isi continua studiile si duc o viata normal, putand termina o faclutate si construi o cariera. Exista insa si cazuri in care bolnavii respectivi sunt nevoiti sa-si intrerupa studiile.

Ce ar trebui sa stie si ce poate face un bolnav care este diagnosticat cu schizofrenie? Pot locui singuri, au nevoie de asistenta si monitorizare permanente etc.?

Schizofrenia este o afectiune cronica – o putem compara cu diabetul sau hipertensiunea arteriala – iar tratamentul este si el permanent. Pacientii au perioade de acutizare si de remisiune. |n perioadele de acutizare a simptomelor, este nevoie desigur de ajutor medical (consultatie) si de multe ori si de spitalizare intr-o sectie de psihiatrie. |n perioadele de remisiune, persoanele cu schizofrenie pot duce o viata normala. |n functie de calitatea remisiunii, ei pot desigur sa locuiasca singuri si sa fie autonomi. Exista si persoane a caror remisiune este partiala, acestia avand nevoie de sustinerea familiei.

Cum il poate ajuta familia pe schizofrenic?

Educatia familiei este extrem de importanta, intrucat poate avea impact atat asupra evolutiei bolnavului, cat si asupra existentei familiei respective. Familia trebuie sa fie aliatul medicului si sa incurajeze pacientul sa-si urmeze corect tratamentul. Exista terapii familiale special concepute pentru cei care au rude cu schizofrenie.

Care este evolutia acestei boli?

Simplificat, se poate spune ca o treime dintre persoane au o evolutie buna (au o buna functionare sociala, au putine simptome sau chiar nu prezinta simptome, isi urmeaza tratamentul), o treime au o evolutie mai putin buna, iar o treime au o evolutie proasta (nu pot functiona social, au numeroase recaderi, numeroase spitalizari, nu respecta tratamentul).

Cum se pot reintegra in societate?

Doar in cazul celor cu evolutie mai putin favorabila se poate vorbi de reintegrare. De exemplu, dupa o perioada critica urmeaza o perioada mai buna si se pune problema reintegrarii, a functionarii autonome. |n afara de tratamentul medicamentos pe care persoanele cu schizofrenie trebuie sa-l urmeze corect, exista terapii care pot ajuta la reintegrarea pacientilor care au avut perioade indelungate de izolare sau care au necesitat internari lungi.

Cum putem combate stigmatizarea bonavilor?

Pe scurt: prin informare corecta! Mai in detaliu: Afectiunile psihice sunt boli ca oricare alte boli cronice. Pacientii cu schizofrenie au o evolutie cronica: episoade acute si perioade de remisiune. In conditiile in care persoanele respecta tratamentul si restul indicatiilor terapeutice, evolutia poate fi una foarte buna, si persoanele isi pastreaza functionarea sociala. |ntelegerea acestor aspecte este posibila atunci cand se cunosc laturile si implicatiile afectiunii. Este deci nevoie ca populatia sa fie informata corect asupra: bolii, a necesitatii tratamentului, a riscurilor intreruperii tratamentului, asupra celorlalte mijloace terapeutice, a rezultatelor care se pot obtine, a potentialului pe care persoanele cu aceasta afectiune il au. Nici familia si nici populatia, in general, nu trebuie sa aiba o imagine excesiv de pesimista, intrucat actualmente exista numeroase mijloace terapeutice care pot ameliora semnificativ evolutia schizofreniei.
Interviu de Diana Nicolescu, psiholog, www.diananicolescu.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!