Ce spun experții americani despre varianta Delta: este „un incendiu scăpat de sub control”

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 04 august 2021, 15:21

Varianta Delta a coronavirusului este cea mai mare amenințare în momentul de față, alimentând din plin infectările COVID-19 la nivel global.

Tocmai de aceea, experții în boli infecțioase caută să descopere dacă această varianta de coronavirus provoacă forme mai grave ale bolii, mai ales în cazul persoanelor nevaccinate, după cum relatează Reuters. Avertismentul specialiștilor de la Centrul American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) este că varianta Delta, care a fost inițial descoperită în India, ar putea fi mai agresivă decât toate celelalte.

CDC a publicat săptămâna trecută un raport, citând studii din Canada, Singapore și Scoția, în care se arăta ca persoanele bolnave de COVID-19 infectate cu varianta Delta au un risc mai mare de a fi spitalizate decât pacienții din primele etape ale pandemiei. Medicii care tratează pacienți diagnosticați cu varianta Delta au observat un debut mai rapid al simptomelor, dar și o înmulțire a cazurilor de COVID-19 grave.

Cu toate astea, specialiștii cred că este nevoie de o analiză mai complexă, precum și de compararea rezultatelor obținute în urma studierii unui număr mai mare de pacienți infectați cu tulpina Delta, înainte de a spune cu tărie că această variantă este mai periculoasă decât celelalte.

Virusologul Shane Crotty de la Institutul de Imunologie La Jolla din San Diego crede că avem deja un indiciu cu privire la acest aspect, care vine direct de la cercetătorii din Scoția, care au observat că varianta Delta aproape a dublat spitalizările prin comparație cu tulpinile inițiale de coronavirus.

Citește și: Octavian Jurma, medic, declarații tăioase la adresa conspiraționiștilor: „Dreptul de a infecta pe ceilalți a devenit suveran”

Citește și: Ministrul sănătății crede că numărul de cazuri COVID-19 va exploda înainte de 15 septembrie

Citește și: Varianta Delta a coronavirusului, atât de contagioasă încât se comportă ca un virus diferit

Citește și: Florin Cîțu, despre restricțiile din valul patru: „Nu putem să restricționăm pentru persoanele vaccinate”

La rândul său, dr. Michelle Barron, director medical al UCHealth din Colorado, a descris situația actuală astfel, după cum relatează Libertatea: „Este ca un incendiu scăpat de sub control, nu este un foc de tabără mocnit. Arde cu flăcări mari acum”. Marele pericol al noului val este că tulpina Delta se reproduce mai repede și generează de 1.000 de ori mai multe particule virale în organism decât cea originală, conform studiilor cercetătorilor din China.

Experții au observat și că starea pacienților infectați cu această variantă se agravează mai repede, în unele cazuri venind chiar cu simptome mai severe. „Vedem mai mulți pacienți care necesită oxigen la scurt timp de la infectare”, a explicat dr. Benjamin Barlow, de la American Family Care. Acesta a spus că 20% dintre oamenii care vin la clinica sa sunt depistați ca fiind infectați cu COVID-19, în condițiile în care rata de pozitivare era de 2-3% în urmă cu câteva săptămâni.

„Nu doar că (varianta Delta – n.r.) se transmite mai ușor, ci și te îmbolnăvește mai tare”, este concluzia lui David Montefiori, director al Laboratorului pentru Cercetarea și Dezvoltarea Vaccinului SIDA, dela Centrul Medical al Universității Duke.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!