Un renumit epidemiolog avertizează că este „foarte periculos” să credem că măștile pot opri răspândirea coronavirusului

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 20 august 2020, 14:30
Epidemiologul suedez Anders Tegnell face din nou afirmații controversate cu privire la purtarea măștilor de protecție. Expertul în boli infecțioase este de părere că aceste accesorii medicale dau falsa impresie că pot opri răspândirea coronavirusului.  

Nu este prima oară când Anders Tegnell, epidemiolog șef la Agenția de Sănătate Publică din Suedia, își arată neîncrederea cu privire la măsura purtării măștilor de protecție pentru a stopa răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Citește online gratuit numărul de august al revistei Unica

Mai mult, Tegnell, cel mai important expert suedez în boli infecțioase, crede că este „foarte periculos” ca lumea să se bazeze pe asta.

„Este foarte periculos să crezi că măștile de față ar putea schimba jocul atunci când vine vorba de COVID-19”, a declarat acesta, menționând că în țările în care masca este obligatorie numărul cazurilor a continuat să crească.

Imunologul consideră că „măștile de față vin în completarea altor lucruri atunci când aceste lucruri se află în locuri sigure.”

„Dacă purtați mască și credeți că puteți merge în autobuze sau mall-uri aglomerate, vă înșelați” a mai precizat el.

Anders Tegnell a subliniatul faptul că în Suedia rata îmbolnăvirii a scăzut, motiv pentru care purtatul măștilor nu mai este necesar, nici măcar în transportul public. Acesta este de părere că nu există suficiente teste care să ateste eficiența măștilor în prevenirea răspândirii virusului.

„Sunt surprins că nu avem studii reprezentative care să arate efectele pe care măștile le au de fapt” a mai spus epidemiologul, potrivit Mediafax.

În timp ce statele din întreaga lume intrau în carantină la începutul pandemiei de COVID-19, Suedia refuza să accepte constrângerile și spera că imunitatea de turmă va rezolva criza. Anders Tegnell se întreba atunci dacă oprirea răspândirii virusului este de dorit în condițiile în care acesta nu va mai dispărea niciodată.

Citește și: Mare atenție cum folosiți masca de protecție! Greșeli ce pot duce la infectarea cu noul coronavirus

„Nu aș fi prea surprins dacă am sfârși la fel cu toții, indiferent de măsurile pe care le-am luat”, spunea acesta în luna martie.

Când noul coronavirus a început să facă ravagii, autoritățile suedeze și-au dat seama că măsurile relaxate nu sunt o soluție și au impus restricții asemănătoare cu ale celorlalte țări.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!