Tu te speli corect pe mâini? Iată cum trebuie să procedezi

De Amelia Matei, pe
Mâinile curate sunt cea mai simplă soluție prin care putem împiedica pătrunderea microbilor în organism. Însă știm să ne spălăm corect pe mâini?

Este ca un ritual pe care îl faci de multe ori pe zi: îți pui săpun pe mâini, le masezi timp de 20 de secunde, după care clătești cu apă. Ca să scapi de periculoasele bacterii, cauți produse care promit eficiență maximă, însă nu ai nici o garanție. Secretul constă în modul în care își cureți mâinile.

Citește și: Cum faci acasă un detergent de vase prietenos cu mâinile tale

Cercetătorii de la Universitatea Glasgow Caledonian (Scoția) au studiat modul în care asistentele și medicii fac acest lucru și au constatat că metoda lor este mult mai eficientă, reducând cu 21 la sută procentul bacteriilor de la nicelul mâinilor. Asta în condițiile în care metoda tradițională te scapă de doar 6 la sută din microbi.

Cum procedează medicii?

1.Primul pas pe care îl ai de făcut este să îți dai cu săpun pe mâini până când obții foarte mult clăbuc.

2.Dai cu săpun și pe dosul palmelor.

3.Pui săpun pe fiecare deget în parte.

4.Spațiile dintre degete nu trebui neglijate

5.Mai dai încă o dată cu clăbuc pe palme și pe dosul palmei printr-o mișcare de rotație.

6.Clătești cu apă fierbinte.

Oamenii de știință au realizat două studii pe un eșantion de 42 de medici și 78 de asistente medicale. Cei care au folosit tehnica celor trei pași au avut un nivel mediu de bacterii pe mâini, deși folosiseră un săpun pe bază de alcool, deci mai eficient împotriva microbilor.

Citește și: Igiena mâinilor înainte de preludiu

În cazul metodei în șase pași, eficiența a fost cu 25 la sută mai mare, deși această tehnică are o durată mai lungă, de 42,5 secunde. Aceasta este explicația pentru care doar 65 la sută din participanții la studiu au și realizat corect metoda celor șase pași.

Citește și: Ce înseamnă numărul de linii de la încheietura mâinii

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!